На 6 май в Казалнък ще има демонстрация на военна техника


На 6 май в Казалнък ще има демонстрация на военна техника
Снимката е илюстративна
29 Април 2021, Четвъртък


Така Сухопътните войски ще отбележат Деня на храбростта и празник на Българската армия

Автор: Десант

На 6 май в Казанлък Сухопътните войски ще отбележат Деня на храбростта и празник на Българската армия на 6 май с демонстрация на военна техника, като ще бъдат показани 37 образци

Домакини на събитието са генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътните войски, и бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада.

Демонстрацията ще се проведе на 6 май в района на 61 Стрямска механизирана бригада – Гарнизон Казанлък.

Заради въведените противоепидемични мерки, събитието няма да е отворено за граждани, а ще бъде представено чрез медиите.

61 Стрямска механизирана бригада е дислоцирана в два гарнизона – Карлово и Казанлък. Тя е наследник на славните традиции на 28 Стремски полк, 21 Средногорски полк, 23 Шипченски полк и 11 танкова бригада.

В района на бригадата в Казанлък с Указ № 11 от 1889 г. на княз Фердинанд е бил създаден и дислоциран 23-ти пехотен Шипченски полк. Полкът участва в балканските войни (1912-1913 г.) в обсадата на Одрин. През Първата световна война воюва при връх Китка, и на Беломорския фронт източно от Серес. Той калява бойната си мощ и в заключителния етап на Втората световна война в състава на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия и взима активно участие в Мурската операция.

Разформирован е окончателно след края на Втората световна война.

През 1947 г. в гарнизон Казанлък е сформирана Първа танкова дивизия, която по-късно поставя основите на 5-та Шипченска танкова бригада. Днес в казанлъшкия гарнизон са дислоцирани част от формированията на 61 механизирана бригада.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки