Ще санират хотели и хижи по националния план за възстановяване


Ще санират хотели и хижи по националния план за възстановяване
Снимката е илюстративна. Източник: Уикипедия
28 Април 2021, Сряда


Туристическият сектор ще бъде включен и в стълба за дигитализация

Автор: Десант

Хотели и хижи на частни предприемачи, а също и тези на Българския туристически съюз ще могат да поставят соларни панели на покривите си и други ВЕИ мощности, да санират сгради и да  изграждат смарт туристически пътеки със средства по националния план за възстановяване, който правителството в оставка днес одобри и ще изпрати в Брюксел за предварителна оценка.

Включването на туристическия бранш буквално се случва в последния момент.

„Промените бяха договорени с екипа на вицепремиера Томислав Дончев в понеделник и влязоха в
разгледаните текстове на плана на проведената бюджетна комисия във вторник", уточнява  пред Mediapool Румен Драганов, зам.-председател на Българския туристически съюз. 

Туристическият бранш се включва в програмата за енергийна ефективност, което ще позволи на хижи и хотели, подобно на жилищни блокове и къщи по селата, да могат да санират сградите си. Същото се
отнася и за 214-те хижи на Българския туристически съюз.

Секторът ще може да осъществява и ВиК проекти и изгражда пречиствателни станции със средства по плана, уточни още Драганов. Наред с това ще бъде включен в подчастта на „Зелена икономика” и  ще може да инсталира ВЕИ мощности като соларни панели и ветрогенератори, ако за последното има
условия.

Туристическият сектор ще бъде включен и в стълба за дигитализация, разказа още Драганов. На практика заетите в бранша ще могат да изграждат т.нар. смарт стълбове, които да осигуряват връзка със спасителната служба в планината, да излъчват звукови и светлинни сигнали.

Наред с това  ще се използват за валидиране на застраховки, т.е. всеки турист чрез чекване чрез тях ще може да докаже, че действително е бил в планината, ако се наложи да търси обезщетения за настъпили събития.

Въпросните стълбове ще предават и информация за туристическите атракции в района.

Със средства от националния план ще може да се създават дигитални продукти за 3D реалност.

„Представете си, че сте на дадена туристическа пътека, но тя е в мъгла. Правите снимка с телефона си и чрез приложение тя ви зарежда същата пътека в 3D реалност в ясно време, така по-лесно може да се  ориентирате и да се избегнат инциденти", допълва още Драганов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки