В Севлиево обявиха конкурс за рисунка „Бунтовният Април 1876“


В Севлиево обявиха конкурс за рисунка „Бунтовният Април 1876“
26 Април 2021, Понеделник


Вижте подробностите

Автор: Десант

По повод 145-годишнината от Априлското въстание в Севлиевския край, Община Севлиево и севлиевският Исторически музей организират изложба - конкурс за рисунка на тема „Бунтовният Април 1876 година“.

Пролетта на 1876 г. е една от най-величавите страници в историята на региона. В подготовката и провеждането на въстанието вземат участие смелите, млади, жадуващи за свобода наши предци. Севлиевският край става един от трите центъра на масово въоръжено въстание в българските земи.

На 1 май 1876 г. (стар стил) на легендарния връх Бабан на бунт се вдигат жителите на балканските села. Десетдневните сражения в планинските проходи завършват с кървавия разгром на Балканската република. Убити са стотици мъже, жени и деца, опожарени са стотици жилища, манастири, църкви и училища. Осем от водачите на въстанието, начело с председателя на революционния комитет Стефан Пешев, увисват на бесилките на севлиевския площад.

Изложбата – конкурс за рисунка е едно от събитията, които ще съпътстват тържественото отбелязване на годишнината. В нея могат да участват всички, които обичат да рисуват и се вълнуват от историята на родния край.

Желаещите могат да посетят безплатно експозициите на Исторически музей Севлиево и да получат подробна информация, за да претворят вълнуващите събития в образи и картини.

Обявеният конкурс е за рисунка (задължителен формат 35х50 см  или 50х70 см). Техниката и материалите са по избор.

Участниците ще бъдат разделени в три възрастови групи: до 12-годишна въраст, от 13 до 18-годишна възраси и над 18-годишна възраст. За всяка възрастова група ще бъдат връчени по три награди и диплом.

Рисунките за участие в изложбата се приемат до 17 май в Исторически музей-Севлиево, Хаджистояново училище. Творбите следва да бъдат придружени от следната информация: три имена, възраст, телефон за връзка.

Те ще бъдат оценявани от компетентно жури, като за участие в изложбата ще бъдат селектирани най-добрите от тях. Изпратените за участие в конкурса рисунки не се връщат. Приема се, че всеки участник в конкурса е съгласен с регламента.

Допълнителна информация може да се получи на телефон:  0675/3 27 24 – Исторически музей-Севлиево.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки