В Шабла ще правят Зимен фестивал на червеногушата гъска


В Шабла ще правят Зимен фестивал на червеногушата гъска
Снимката е илюстративна
23 Април 2021, Петък


Прицата е включена в Червения списък на световно застрашените видове

Автор: Десант

В рамките на европейски проект за подобряване природозащитното състояние на червеногушата гъска, Община Шабла ще проведе зимен фестивал, посветен на включената в Червения списък на световно застрашените видове птица на Международния съюз за защита на природата (IUCN) в категория „Уязвим“. 

Днес бе обявена обществена поръчка за доставка и монтаж на дървени павилиони, необходими за провеждането на фестивала. Тя е с прогнозна стойност 47 000 лв. без ДДС, а крайният срок за подаването на оферти е 10 май. 

Общата стойност на проекта за подобряване природозащитното състояние на червеногушата гъска е 1 079 127,52 лв., от които 917 258,40 лв. са европейско и 161 869,12 лв. са национално съфинансиране.

От средата на 90-те години на XX век България се оформя като ключова страна за опазването на вида, с оглед нейното значение за зимуването на световната популация, която към момента се определя средно на около 50 хиляди птици.

В района на Шабленският езерен комплекс и Дуранкулашкото езеро може да се концентрират за кратък период от време до 70 – 90% от световната популация на вида. Тези защитени зони попадат изцяло на територията на община Шабла.

В рамките на изпълнявания европейски проект, започнал на 4 януари 2021 г. и с продължителност до 4 май 2024 г., са предвидени провеждането на пет проучвания, свързани с екологичните изисквания, ежедневни и сезонни миграции, „тесните места“ в жизнения цикъл на червеногушата гъска и факторите на безпокойство, което ще създаде условия за подобряване на опазването на вида у нас.

Предвидено е и отпечатване и разпространяване на помагала, предназначени за ученици и ловци, които ще повишат техните познания и ангажираност с опазването на тези птици.

Освен зимния фестивал, в Шабла ежегодно ще се провежда и есенен Фестивал на хвърчилата, също свързан с европейския проект.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Мнението на обикнов. румънци
24.04.2021 19:47:15
0
0
Румънец от Молдова или Седмиградско/Трансилвания с потребилското име MyTwoCents обижда румънците в южната част на Румъния (Влашко + Добруджа) като пише за тях че говорят с "българо-пунджабски" акцент, тоест с "българо-индийски" акцент, като под това наименование той разбира "българо-цигански", щом циганите са дошли в Европа от Индия. Пунджаб е само един от щатите/областите на Индия. Тоест въпросният румънец слага знак на равенство между българи и цигани.

https://ziare.com/florin-citu/premier/premierul-florin-citu-s-a-intalnit-cu-maia-sandu-1674440

"MyTwoCents
21.04.2021, 08:15
Ba se vorbeste cu un accent bulgaro-punjab.
Suna mizerabil dar nu si pentru voi, valahii mici, parosi si negri."
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки