И тази година няма да има военен парад за Гергьовден


И тази година няма да има военен парад за Гергьовден
Снимка: Уикипедия
23 Април 2021, Петък


Водосветът на бойните знамена и знамената светини ще се състои пред паметника на Незнайния воин в столицата, ще има и демонстрации в гарнизоните в Казанлък, Пловдив, Варна


Автор: Десант

За втора поредна година Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, няма да бъде отбелязан с традиционния военен парад в София. Причината са въведените противоепидемични мерки във връзка с разпространението на Ковид-19.

Предвижда се проявите по повод празника да включват водосвет на бойните знамена и знамената светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България, както и демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции в различни гарнизони в страната, заявиха от Министерство на отбраната.

По традиция в навечерието на празника – на 5 май, в столицата ще се проведе празничен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и Гвардейския представителен духов оркестър.

С оглед на спазването на противоепидемичните мерки концертът ще се състои на откритата сцена на алеята на бележитите българи в парк „Борисова градина“.

На 6 май водосветът на бойните знамена и знамената светини ще се състои пред паметника на Незнайния воин в столицата.

В тържествения ритуал ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции с близо 350 военнослужещи.

След водосвета ще бъде почетена паметта на загиналите герои с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. При изпълнението на химна на Република България ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните части ще преминат в тържествен марш, след което ще се проведат демонстрации на способности с различни типове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили.

В празничния ден военнослужещи от Българската армия ще представят бойни способности. Демонстрациите ще се проведат последователно в гарнизоните Казанлък, Пловдив, Варна и в Учебен център „Црънча“, съобщи БГНЕС.

В Казанлък, в района на 61-а механизирана бригада, военнослужещи ще демонстрират способности с бойната техника на въоръжение на Сухопътните войски. Ще бъдат представени бойни машини на пехотата, танкове Т-72, 122 мм самоходна гаубица „Гвоздика“, минохвъргачка „Тунджа“, зенитно-ракетен комплекс „Оса“, бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес”, бронирани машини „Хамър”, бойни бронирани колесни машини „Commando select” и „Guardian” и др.

На Морската гара във Варна военнослужещите от ВМС ще покажат елементи от операция за опазване на морската сигурност, а в Учебния център „Црънча“ силите за специални операции ще демонстрират способности при провеждане на специално разузнаване и действия за обезвреждане на терористи. Ще бъдат изпълнени парашутни скокове от малка височина и инфилтрация по способа „Рапел“. Освен това се предвиждат и полети на бойната авиация в района на авиобаза „Граф Игнатиево“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки