Брадат лешояд „кацна" на фасада в Пловдив


Брадат лешояд „кацна" на фасада в Пловдив
Снимка: EVN България
22 Април 2021, Четвъртък


Мащабният графит покрива площ от над 100 кв. м.

Автор: Десант

Мащабен графит със символа на българската природозащита - брадатия лешояд, украси фасадата на сграда на EVN Топлофикация в Пловдив, откъм главния вход към града на тепетата от магистрала „Тракия“. Изображението се реализира по проект „НАТУРА 2000 в България - Нови хоризонти" на „Зелени Балкани“ по програма LIFE на EС.

Брадатият лешояд е величествена птица, която достига близо 3 метра размах на крилата си и е с изключително атрактивно оперение. Той е една от най-красивите птици в Европа и обект на опазване в Европейската мрежа НАТУРА 2000. Брадатият лешояд се счита за изчезнал от страната ни вид.

EVN България подпомага усилията на „Зелени Балкани“ за завръщането на вида в страната, като изпълнява проекти за обезопасяване на опасни за птиците въздушни електропроводи от електроразпределителната мрежа.

Графитът е дело на художници от студио „140 идеи“ - едни от известните графити-артисти в България. Той е с размери 15 / 7 метра, което е площ над 100 кв. м. За неговото изрисуване е използвана специализирана фасадна боя, специално предназначена за външни условия. Боята е устойчива на взаимодействията на околната страна. Техниката използвана в реализация на стенописа е традиционна за монументалната живопис.

Цветовете са съобразени с това да контрастират на околните сгради, но същевременно са хармонични на небето - естествения хабитат на брадатия лешояд. Реализацията на проекта е отнела 7 календарни дни.

По същите дейности до момента EVN съдейства  на художниците от студио „140 идеи”  за изобразяването и на графит на белошипа ветрушка на фасадата на училище в Свиленград.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки