Екзотични морски животни обогатиха експозицията на бургаския природонаучен музей


Екзотични морски животни обогатиха експозицията на бургаския природонаучен музей
Снимка: РИМ-Бургас
22 Април 2021, Четвъртък


Те ще напомнят на посетителите, че трябва безкомпромисно да пазим планетата и нейното изумително биоразнообразие

Автор: Десант

Учените алармират – ако замърсяването с пластмаса на моретата и океаните продължи, след 30 години в тях ще има повече боклук, отколкото живи организми. За да покажат какво може да изгуби планетата, от бургаския природонаучен музей са подбрали от фонда си експонати на някои от най-екзотичните представители на фауната на световния океан.

Представените в нова витрина екземпляри не се срещат в нашето Черно море и може да се видят в Бургас единствено в музейната зала.

Посланието е, че необходимо хората да променят някои от ежедневните си навици и най-вече да намалят употребата на пластмасови изделия, за да не станат морските обитатели само музейни експонати.

Посетителите с очите си ще могат да се убедят, че тези същества заслужават да живеят, защото са изключително красиви и имат интересна биология и особености. Като гигантската костенурка карета. Или красивине, но опасно отровни морски охлюви. И невероятните морски звезди, които ако огкъснеш част от тях, регенерират и се възстановяват напълно. 

До голямата костенурка във витрината се е разположил и един препариран албатрос, който също не се среща в България, но е забележителен с огромния мах на крилата си.

Експонатите в най-новата витрина са постъпили в бургаския природонаучен музей най-вече чрез дарения, но досега не са показвани пред посетителите. Сега те ще останат за постоянно в експозицията, за да ни напомнят, че трябва безкомпромисно да пазим планетата и нейното изумително биоразнообразие.

Работното време на Природонаучния музей в Бургас е от вторник до събота от 9 до 17 ч. и неделя от 9 до 14 ч.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки