Хапчета за отслабване с опасни съставки продължават да се продават свободно в интернет


Хапчета за отслабване с опасни съставки продължават да се продават свободно в интернет
22 Април 2021, Четвъртък


Хранителните добавки са забранени официално от Агенцията по храните тъй като съдържат високорисковото вещество сибутрамин

Автор: Десант

Хапчета, в които има опасното химическо вещество сибутрамин, свалят ударно килограмите, но водят до смърт. Затова предупредиха диетолози и кардиолози.

Хапчета за отслабване с опасни съставки продължават да се продават свободно в интернет, показа проверка на NOVA. Хранителните добавки бяха забранени официално от Агенцията по храните тъй като съдържат високорисковото вещество сибутрамин, поясни водещият на рубриката „На твоя страна” Георги Георгиев.

Докато в залата резултатите идват след много пот и тренировки, хапчетата със сибутрамин обещават ударно отслабване в кратки срокове. Веществото е официално забранено от ЕК заради сърдечно-съдовите усложнения, които причинява. Регистрирани са и редица смъртни случаи след употребата му. Заради това Агенцията по храните забрани продажбата на няколко хранителни добавки, които съдържат опасната съставка.

В търсене на ударни резултати на кантара, за нея целта оправдава средствата. През годините пробва всякакви варианти, за да се отърве от нежеланите килограми. Докато не попада на тези хапчета, които й обещават мигновен ефект. Предпочита да остане анонимна. Затова Георгиев предпочита да я нарича с псевдонима Цвети.

„Един от треньорите в залата, в която тренирах ми каза, че има чудодейно лекарство, с което много бързо мога да се справя с проблема с килограмите и със задържането на водата. Без да го проуча абсолютно му се доверих и поръчах”, споделя младата жена.

Ефектът започва да идва още с първите хапчета. „В интерес на истината ми отслабна апетитът и изобщо не ми се ядеше. Приемах много течности”, разказва тя.

Заедно с резултатите на кантара, обаче - бързо идват и нежеланите ефекти.

„Пих го повече от месец… имах световъртеж, гадене, сърцебиене... Реших, че има нещо нередно, защото не се чувствах добре физически”, споделя Цвети.

Едва тогава тя проверява какво всъщност има във вълшебните хапчета. С изненада разбира, че е попаднала на веществото сибутрамин.

„Изобщо не съм проверявала съставките, макар че това е изключително безразсъдно, защото съм със заболяване и в последствие разбрах, че това е много вредно за мен“, разказва младата жена.

При тези хапчета вредите са много повече от ползите, категоричен е кардиологът Зоран Станков.

„Наистина има ефект от този медикамент. Между 4 и 8 килограма хората отслабват, но не си заслужава риска. Има регистрирани инфаркти и инсулти. Ефектът се дължи основно на два хормона – серотонин (на щастието) и на норадреналин и при високи дози има аритмии, които могат да бъдат фатални“, предупреди той.

За опасният ефект на сибутрамина говори и диетологът проф. Донка Байкова. Доста хора, изпробвали вълшебният ефект на забранената съставка, минавали през кабинета й.

„Аз имах пациентка, която загина от точно сибутрамин. Това химическо вещество силно потиска центъра на глада. Никой не може да предположи обаче как то ще повлияе на останалите центрове в организма“, коментира тя.

Издадени са заповеди за три хранителни добавки, каза пък Кремена Стоева от Българската агенция по безопасност на храните.

Макар те да са забранени, се предлагат в Интернет за 50 лева. Оказва се, че те са регистрирани в Германия, Холандия и САЩ. Достигането до администратора е почти невъзможно.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки