Къщата на Цветан Радославов няма да бъде събаряна или надстроявана


Къщата на Цветан Радославов няма да бъде събаряна или надстроявана
20 Април 2021, Вторник


Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в своята Фейсбук страница

Автор: Десант

Къщата на столичната улица „Ангел Кънчев“ №3, в която е живял Цветан Радославов, автор на химна на България, е паметник на културата и тя категорично няма да бъде нито събаряна, нито надстроявана. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в своята Фейсбук страница.

По нейна инициатива и по предложение на главния архитект на София арх. Здравков Столична община възлага изработването на актуализирани режими за опазване на сградата и на цялата зона около паметника, които ще се предложат за приемане на Министерство на културата.

Това е единственият законен начин, по който може да се въведе рестрикции на застрояване в зоната, и Фандъкова се надява, че Специализираният експертен съвет по опазване на недвижимото културно наследство към Министерство на културата ще го приеме.

„Издадената през 2020 г. заповед за изменение на плана стъпва на внесено положително становище от Министерство на културата, като в заповедта е поставено условие за намаляване на застрояването. То обаче може да бъде законово гарантирано само, ако Министерство на културата приеме предложението на общината за въвеждане на нов охранителен режим в зоната на паметника.

Затова поискахме от Министерство на културата да не съгласува проекти за намеси в сградата и охранителната ѝ зона до приемане на новите режими за опазване, каза също Фандъкова. Това е общото ни становище с кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков, който по закон има задължение да съобщи заповедта и да събере възраженията към нея“, посочи също кметът Фандъкова.

Къщата на братя Иванови, както е била наричана, е построена през 1905 г. по проект на арх.Георги Фингов и арх.Кирил Маричков и е в стил сецесион. Тя е със статут на единична недвижима културна ценност. Цветан Радославов е живял в мансардата от 1910 г. до 1928 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки