Преди 80 години тръгва първият тролей в София


Преди 80 години тръгва първият тролей в София
Снимка: БГНЕС
20 Април 2021, Вторник


В продължение на година по линия 1 в столицата ще се движи съчленен „Икарус", украсен с колажи от културното наследство на България и 21 различни страни от 5 континента

Автор: Десант

Пред храм-паметника „Свети Александър Невски" на вниманието на софиянци и гости на столицата бе представен тролей-галерия, тролей, украсен с колажи от културното наследство на България и 21 различни страни от 5 континента. Поводът е 80 години от първия тролейбус в София.

Участващите страни са: САЩ, Португалия, Унгария, Италия, Саудитска Арабия, Индонезия, Испания, Черна гора, Азербайджан, Аржентина, Ирландия, Словения, Словакия, Алжир, Финландия, Полша, Албания, Грузия, Египет, Косово, Мароко.

Тролеят, който марка „Икарус“, една от най-успешните и световноизвестно унгарска марка съчленен тролейбус, ще се движи в продължение на година по линия 1.

Организаторът на изложението, художничката д-р Петя Илиева коментира, че решила да направи събитието, защото всички ние хората по света сме близки, еднакви и чуждите народи показват уважение към нашата култура, история и дългите години обществен транспорт. Тя отдавна се занимава с българско културно наследство, а шевиците са най-характерното в нематериалното културно наследство, каза още тя.

Заместник-кметът на Столична община по транспортни въпроси Кристиян Кръстев увери, че общината продължава да обновява градския транспорт в столицата. Тази година вече са доставени 18 нови тролеи и има сключен договор за още 30. До края на август трябва да има изцяло обновена тролейбусна флотилия на терен, категоричен бе Кръстев.

Стараем се да направим все по-атрактивен градския транспорт и хората да се върнат в него. За това ние вярваме, че с всички мерки хората са чувстват сигурни в градския транспорт, каза още заместник-кметът.

Източник: БГНЕС


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки