В края на месеца ще наблюдаваме супер Луна


В края на месеца ще наблюдаваме супер Луна
20 Април 2021, Вторник


При суперлуние земният спътник грее е с яркост около 16% по-висока от средната

Автор: Десант

В последните часове на нощта срещу 27 април ще можем да наблюдаваме явлението супер Луна, съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра „Астрономия“ при Софийския университет.

Той поясни, че за суперлунието говорим при близки във времето пълнолуние (или новолуние) и перигей, т.е. когато Луната се приближава най-много до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита.

„Времето между две последователни преминавания на Луната през перигея е средно 27,55455 дни – т.нар. аномалистичен месец.

Времето между две последователни едноименни лунни фази (например от пълнолуние до следващото пълнолуние) е средно 29,53059 дни - синодичен месец.

Разликата между двата типа месеци се натрупва във времето и води до съвпадение на пълнолуние (или новолуние) с перигей веднъж на около 411,8 дни.

Пълнолунията, случващи се при разстояния Земя-Луна, по-малки от 360 000 километра, се обявяват за суперлуния. Поради това в годината могат да бъдат обявени две или три съседни пълнолуния като суперлуния“.

Суперлунията при близки във времето новолуние и перигей не могат да се наблюдават, поради което обикновено те не се обявяват, подчерта физикът.

При суперлуние с невъоръжено око не е възможно да се отчете разлика във видимия диаметър на Луната. Тогава той е с близо 7% по-голям от случая, когато нашият естествен спътник е на средно разстояние от Земята (на 384-403 километра).

„При суперлуние Луната е с яркост около 16% по-висока от средната, но тъй като няма с какво да сравним тази повишена яркост, не можем да оценим разликата визуално“, посочва Маркишки.

Пълнолунието на 27 април ще бъде в 06:31 ч. и ще предхожда с 11 часа и 54 минути перигеят на Луната, който ще настъпи в 18:25 ч. на същата дата.

„Тази година ще има още едно суперлуние - на 26 май, когато перигеят на Луната ще бъде в 04:53 ч., а пълнолунието - в 14:14 ч. на същата дата. С други думи двете събития ще следват с разлика 9 часа и 21 минути“, посочи физикът.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки