Земен хеликоптер се издигна за три минути над Марс


Земен хеликоптер се издигна за три минути над Марс
Снимки: НАСА
19 Април 2021, Понеделник


Спускаемият модул „InSight“ обаче е потънал в марсиански прах и предстои да бъде поставен в режим на хибернация

Автор: Десант

Днес човечеството добави още една знакова дата в космическата си одсисея - извършен бе първият полет на земно летателно средство от небесно тяло, различно от нашата Земя.

Малкият хеликоптер „Ingenuity“ на американската аерокосмическа агенция потвърди, че хората знаят достатъчно за аеродинамиката на чужда планета, за да накарат апарат да се движи през атмосферата ѝ.

Тежащият едва 1,8 кг космически апарат със захранване от слънчеви батерии се издигна на 3 метра над повърхността на Червената планета, задържа се половин минута и кацна успешно на четирите си опори.

Преди да обяви успешния опит, операторът от NASA изреди получаването на данни за техническите параметри, снимки, добро състояние на перките и на целия апарат.

Броени минути след това пристигнаха първите снимки и много кратък видеоклип на увисналия в марсианската атмосфера, заснет от камерите на роувъра, който го достави на планетата в края на февруари.

Междувременно от НАСА оповестиха, че спускаемият модул „InSight“, който извършва важна научна работа на Марс, е покрит от огромно количество марсиански прах и слънчевите му батерии вече не могат да произвеждат в достатъчно количество енергия, необходима за пълноценната му работа. 



Американската космическа агенция постепенно започна да изключва оборудването на модула, за да премине той в режим на хибернация с цел да икономиса енергия. В НАСА се надяват по този начин да запазят апарата. 

Но климатичните условия на Червената планета са непредсказуеми и дори само една прашна буря може да погуби марсохода. 

Опасният прашен слой се е сформирал заради отсъствието на силни пориви на вятъра в последно време. 

По думите на главния изследовател на проекта „InSight“ Брюс Банердт, специалистите все още се надяват да върнат модула към живота. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки