По-малко от 20% от електронните отпадъци се рециклират


По-малко от 20% от електронните отпадъци се рециклират
19 Април 2021, Понеделник


Водеща шведска козметична компания стартира екологична кампания по повод Деня на Земята

Автор: Десант

Едва 17,4% от електронните отпадъци за 2019 г. са били рециклирани. Това показва глобалният мониторинг доклад от 2020 г. на ООН. В световен мащаб през същата година са били произведени рекордните 53,6 млн. тона електронни отпадъци, което е ръст с 21% само за 5 години, отчита още документът.

Тревожните новини за климатичните промени, изчезващите видове, вредата върху океаните от прекомерен риболов, замърсяването на планетата и много други негативни влияния върху биосферата ежедневно ни заливат от малките екрани.

Призовавайки за повече отговорност по отношение на устойчивостта, шведската марка за красота FOREO стартира екологична кампания по повод Деня на Земята (22 април), наречена „Правете продукти, които дълго да служат, не да се чупят“ („Make It Last, Not Break Fast“), като се изправя срещу една от често срещаните негативни практики на пазара за потребителска електроника – планираното остаряване на продуктите.

Според Глобалния мониторинг доклад от 2020 г. на ООН за електронните отпадъци количеството им ще достигне 74,7 млн. тона до 2030 г. – почти удвоен тонаж само за 16 години. Данните показват, че това ще е следствие от по-високите нива на потребление на електрическо и електронно оборудване, краткия жизнен цикъл на продуктите и много ограничените възможности за ремонт.

Също толкова тревожен е фактът, че само 17,4% от електронните отпадъци за 2019 г. са събрани и рециклирани, а съдбата на 44,3 млн. тона електронни отпадъци е несигурна.

Освен електрониката един от най-трудните за рециклиране материали е пластмасата. Например, на пластмасовите четки за зъби са необходими над 400 години, за да се разложат на сметищата, което означава, че всяка пластмасова четка за зъби, създавана някога от изобретяването им през 30-те години до днес, все още съществува. Смята се, че всяка година по света се използват 3,6 милиарда пластмасови четки за зъби, докато средно всеки човек употребява около 300 броя през живота си.

Като отговор на тези тревожни цифри нов тип производство набира все по-голяма популярност, водено от пионери като FOREO, чиято aктуална гама от високотехнологични устройства като електрическата четка за зъби ISSA са проектирани с висока издръжливост и трайност – те са хигиенични, дълготрайни решения за многократна употреба, които могат да намалят консумацията на еднократни продукти за лична грижа като пластмасови четки за зъби и мокри кърпички, което прави марката по-екологична алтернатива.

Тревожно големи количества пластмаса и други опасни материали днес заливат океаните и това, което някога са били безкрайни зелени поляни, като към момента има над 500 пъти повече микропластмаси в океаните, отколкото звезди в нашата галактика. Но откъде всъщност идват всички тези отпадъци?

Отговорът се крие в потребителската култура, достигаща нови и нови рекорди. Може да си мислим, че контролираме нашите навици за покупки, но тук има нещо много по-голямо.

„Разбира се, всички сме забелязали, че продуктите, които купуваме, не са това, което бяха, и са склонни да се развалят по-бързо, но фактът, че много марки, на които потребителите имат доверие, всъщност целенасочено ограничават живота на продуктите си, за да може да се върнете и да купите още, е скандален. Време е да променим това“ – казва Борис Трупчевич, изпълнителен директор на FOREO.  

Във високотехнологичната индустрия ограничената продължителност на живота на цифровите устройства обикновено се дължи на иновации и не е в резултат от неизправност, но много производители печелят позиции, използвайки други методи, като планирано остаряване.

Тази практика датира от 1924 г., когато срещата на основните производители на електрически крушки в Женева ражда картела Phoebus. Те са се нуждаели от нови клиенти и тъй като крушките им работели прекалено дълго, всички те се съгласили да реконструират крушките си, така че да изгарят след не повече от 1000 часа, за разлика от 1500 или 2000 часа, които са били стандартът дотогава.

Картелът започнал да глобява онези, които произвеждат продукти с по-дълъг живот и изведнъж бизнесът отново процъфтявал. Скоро след това и други бизнеси въвеждат тази доходоносна тактика, която все още е в сила и популярна.

Прекомерното потребление директно води до свръхпроизводство и безмилостно превръща океаните и поляните ни в планини от токсични отпадъци. Подхранвано от потребителската култура, планираното остаряване на продуктите не само причинява необратими щети на нашата планета, но в крайна сметка не отговаря на реалните човешки нужди и води до повишено недоволство, което е доказано, че причинява епидемия от депресия и социални конфликти.

С нови доказателства, които се появяват ежедневно, вече не можем да пренебрегваме реалността: нашата планета е в криза. Не всичко е негативно обаче, тъй като днес можем да решим и да направим крачка към промяната, да дадем пример.

Създаването на дълготрайни висококачествени продукти, замяната на опасни и токсични компоненти с по-зелени и екологични алтернативи, както и съживяването на културата да ремонтираме продукти, а не да ги хвърляме, може да обърне нещата до голяма степен и да направи планетата отново зелена.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки