В Мала Перешчепина продължава възстановяването на разрушения и поруган паметник на кан Кубрат


В Мала Перешчепина продължава възстановяването на разрушения и поруган паметник на кан Кубрат
16 Април 2021, Петък


Вандалският акт срещу мемориала беше извършен на 5 април

Автор: Десант

Паметникът на кан Кубрат в украинското село Мала Перешчепина се възстановява.

От Министерство на външните работи уверяват, че не са безразлични и работят по случая. Изявлението е във връзка с обявен протест утре през МВнР и твърденията на политическа партия, че дипломатите ни бездействат.

От МВнР припомнят и какво са направили до момента:

Вандалският акт срещу паметника беше извършен на 5 април 2021 г., а МВнР осъди поругаването веднага, след като научи на следващия ден. Министерството призова компетентните украински институции да разкрият извършителите на тази хулиганска проява и да ги подведат под отговорност.

С осъдително изявление на 7 април 2021 г. излезе и МВнР на Украйна като увери, че тази провокация няма да повлияе на развитието на приятелски отношения между Украйна и България, а самият паметник трябва да бъде възстановен във възможно най-кратки срокове.

Посолството ни в Украйна е в контакт с местните власти още от самото начало на случая и следи възстановяването на паметника, което започна веднага. Консулът ни в Киев Тодор Бончев разговаря днес с разследващия полицай по делото за разрушаването на паметника на кан Кубрат - Виталий Головко. Той е получил потвърждение, че мемориалът е частично възстановен.

Възпоменателната стела е вдигната, иманярският изкоп е запълнен. Мястото около стелата е подравнено и се очаква бетониране.

По повод разследването Виталий Головко е споделил, че към момента извършителите не са установени и работата по намирането им продължава. Работи се по различни версии за деянието, основната от които е иманярство.


В категории: Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Македония е гръцка
17.04.2021 11:07:55
0
0
Мала Перешчепина, а не Малая П.
Така е на украински понеже става дума за украинска земя.
С русофилията ви отново украинците ще ви унищожат паметника.
Какво имате ви общо с прабългарите и "кан" Кубрат (Хан Кубрат)?
Историците по цял свят знаят че прабългарите са били тюркски, а руските учени (историци и езиковеди) са били сред първите да разяснят това нещо.
Само вие продължавате да твърдите че те са били ирански.
Като че ли сред българите има голяма любов към иранците: много от тях изглеждат като цигани (има индо-ирански подгрупа на индо-европейските езици) и всички са мюсюлмани.
Ако вие сте иранци защо не обичате мюсюлманите и защо не се откажете от християнството? И защо презирате българите-мюсюлмани (помаците) и ги смятате за предатели на българщината?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки