Постерна изложба „Оръжието на Самоков през Възраждането“ гостува на Историческия музей в Бургас


Постерна изложба „Оръжието на Самоков през Възраждането“ гостува на Историческия музей в Бургас
16 Април 2021, Петък


Поводът е 145-годишнината от избухване на Априлското въстание

Автор: Десант

Априлското въстание от 1876 г. е най-драматичното събитие в историята на националноосвободителното ни движение. То показва на Европа и света българската решимост за възстановяване на държавната независимост.

Като илюстрация на бунтовните настроения на българите от края на XIX век в Историческия музей в Бургас ще гостува мобилна постерна изложба „Оръжието на Самоков през Възраждането“ на Исторически музей – Самоков. Подбраните фотообразци на хладни и огнестрелни оръжия са от периода XV-XIX век.

Интересно е да се отбележи, че първите оръжия, записани в Инвентарната книга на музея в Самоков - пищов, пушка и ятаган, датират от 1937 г. През следващите години са прибавяни още хладни и огнестрелни оръжия, включително и такива, произведени в началото на XX век.

По-ценните модели неотдавна са реставрирани и подредени в експозицията на самоковския музей. Техни фотоси са включени в гостуващата в Бургас мобилна изложба.

Като допълнение към постерните табла, в Изложбената зала на Историческия музей в морския град ще бъдат показани оръжия от фонда на РИМ-Бургас, датирани от същия период.

Изложбата „Оръжието на Самоков през Възраждането“ от ИМ-Самоков ще бъде открита на 20 април от 17:00 часа в двора на Историческия музей (ул. Лермонтов № 31) и ще може да бъде разгледана, в Изложбената зала, до края на месец май.

Работното време на музея е от вторник до събота от 9 до 17 ч. и неделя от 9 до 14 ч.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Македония е гръцка
17.04.2021 11:09:33
0
0
Мала Перешчепина, а не Малая П.
Така е на украински понеже става дума за украинска земя.
С русофилията ви отново украинците ще ви унищожат паметника.
Какво имате ви общо с прабългарите и "кан" Кубрат (Хан Кубрат)?
Историците по цял свят знаят че прабългарите са били тюркски, а руските учени (историци и езиковеди) са били сред първите да разяснят това нещо.
Само вие продължавате да твърдите че те са били ирански.
Като че ли сред българите има голяма любов към иранците: много от тях изглеждат като цигани (има индо-ирански подгрупа на индо-европейските езици) и всички

са мюсюлмани.
Ако вие сте иранци защо не обичате мюсюлманите и защо не се откажете от християнството? И защо презирате българите-мюсюлмани (помаците) и ги смятате за

предатели на българщината?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки