Само една четвърт от ябълките, продавани у нас, са български


Само една четвърт от ябълките, продавани у нас, са български
Снимката е илюстративна
15 Април 2021, Четвъртък


Но пък 73% от хляба, 70% от месото и 69 на сто от млечните продукти са родно производство

Автор: Десант

Само 26 процента от ябълките, които се предлагат на българския пазар, са произведени у нас. Останалите са вносни, сочат данните от доклад на  Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Той проследява произхода и цените на основни храни и показва, че през изминалата година на българския пазар преобладава предлагането на  някои хранителни продукти от внос, като особено силно това е изразено при зеленчуците и плодовете.

Седемдесет и три процента от хляба (73%), 70% от месото и 69 на сто от млечните продукти, които се продават у нас, са произведени в България, сочат данните.

В същото време обаче, само 36% от традиционните за страната ни домати са родно производство, останалите 64 на сто са от Турция, Гърция и Северна Македония.

Неособено добра е ситуацията и при краставиците, като съотношението между българските и вносните е 55 към 45 процента, съобщава БНР.

На фона на оплакванията на картофопроизводителите, че произвеждат достатъчно, за да задоволят изцяло нуждите на родния пазар, но не могат да продадат продукцията си, данните за потреблението са впечатляващи – 55% от картофите, които консумираме целогодишно, са внесени от други страни!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки