Честваме 200 години от рождението на Раковски


Честваме 200 години от рождението на Раковски
14 Април 2021, Сряда


На 14 април патронен празник отбелязва и Военната академия в столицата

Автор: Десант

Днес отбелязваме 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Проявите ще започнат с преждеосвещена литургия в храм "Св. Архангели" в района на Военната академия в София, която носи името на големия наш революционер и чества на 14 април своя патронен празник, съобщава БГНЕС.

С тържествен ритуал пред паметника на Раковски ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на почит и преклонение. Официално ще бъде открит и барелеф на видния възрожденец и революционер.

На обяд вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие две експозиции, посветени на Раковски, в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Столична община пък организира церемония пред бюст-паметника на Раковски на Алеята на бележитите българи в Борисовата градина, в която ще участва Националната гвардейска част.

Специални събития ще има и в редица други български градове.

С тържествено честване и военна церемония в Пловдив ще бъдат открити две изложби за живота и делото на Раковски.

Тържествен ритуал ще има и пред паметника на революционера в родния му Котел.

Раковски е всепризнат български стратег и основоположник на националноосвободителната борба на народа, за която цел създава три отделни плана. Той посвещава живота си на добруването на българската държавност и дава съществен принос за полагане на устоите на независимата българска държава.

Създадената преди 109 години Военна академия в София получава името "Георги Стойков Раковски" с регентски указ от 5 март 1946 г. Оттогава академията, като институция с национален и международен престиж, с гордост носи неговото име. Тя е най-старото висше военно училище в България и третото по реда на своето създаване висше училище в страната. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки