Поредната нагла сеч край Малко Търново помрачи Седмицата на гората (СНИМКИ)


Поредната нагла сеч край Малко Търново помрачи Седмицата на гората (СНИМКИ)
Сниемки: Георги Бъклев, Фейсбук
13 Април 2021, Вторник


В неделя доброволците, включени в пролетното чистене на горите на Странджа от боклуци, се натъкнали на грозен вандалски акт

Автор: Светлана Николова

Нагла сеч, извършена на метри от Граничен пункт Малко Търново, помрачи Седмицата на гората (5-11 април). В неделя доброволците, включени в пролетното чистене на горите на Странджа от боклуци, се натъкнали на грозен вандалски акт. Неизвестен извършител е изсякъл до голо насажденията от бук и трепетлика покрай пътя между Малко Търново и границата.



За да предпази силно наклонения терен от свлачища, през 70-те години на миналия век на това място е издигната бетонна стена, като са оставени дърветата между стената и пътя, за да задържат почвата с корените си. Сега тези дървета са изсечени, пише на профилната си страница във Фейсбук Георги Бъклев, един от доброволците в организираното през седмицата почистване.



„За да се случе такава нагла нелегална сеч на територията на Природен парк Странджа, оголвайки международен път, е твърде многозначително. Това показва, че в Малкотърновския район е достигната най-ниската точка на уважение и спазване на горските закони. Това е поредният пример на грубо погазване на разрешителния режим на сеч. Когато няма търсене на отговорност, се ражда безотговорността и хаоса. И се задава въпроса, защо са създадени контролните структури и какви ги вършат по веригата - Дирекция Природен парк, Горско стопанство, Районна дирекция по горите и Районна инспекция по околна среда и водите?“ - коментира известният лесовъд доц. д-р Дико Патронов, който също се включи в събирането на боклуци в Странджанския лес.



Добрата новина е, че в рамките на Седмицата на гората бяха изнесени над 250 чувала с боклуци, само от района на Държавно горско стопанство „Звездец“. Почистени бяха основно 7 невралгични по отношение на замърсяването участъци на територията на горското стопанство, както и банкетите в частта от републиканката пътна мрежа, преминаваща през село Звездец.



Благодарение на добрата организация, в много стегнат порядък от горските територии бяха изнесени невъобразимо количество боклуци - десетки килограми пластмаси и битови отпадъци, които бяха надиплени на невъобразими места.


В категории: Новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
До автора
20.03.2023 13:38:49
0
0
Много моля да ни информирате до къде стигна разследването. Полицията и прокуратурата стигна ли до поръчителите и извършителите близо 2 год. след попадения от инж. Янгьозов сигнал за незаконна сеч?
2
До автора
20.03.2023 13:38:43
0
0
Много моля да ни информирате до къде стигна разследването. Полицията и прокуратурата стигна ли до поръчителите и извършителите близо 2 год. след попадения от инж. Янгьозов сигнал за незаконна сеч?
1
неизвестен друг път
13.04.2021 20:34:00
0
0
Питайте полицията дали е неизвестен извършителя на незаконната сеч.ВЗЕЛИ СА РЕЗАЧКИТЕ НА ЦИГАНИТЕ А ИЗВЪРШИТЕЛЯ Е НИКОЛА МЕЖКОВ ПРЕДИ ДА НАПИШЕТЕ НЯКАКВА СТАТИЯ СЕ ПОИНТЕРЕСУВАЙТЕ МАЛКО
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки