Експерти решават спира ли имунизирането с AstraZeneca на жени под 60 г.


Експерти решават спира ли имунизирането с AstraZeneca на жени под 60 г.
12 Април 2021, Понеделник


Задача на експертния съвет ще бъде още да реши какво да се прави с хората, които са получили първата си доза и не искат втората, както и с онези, готови да си поставят и втората игла

Автор: Десант

До края на седмицата се очаква становището на експертен съвет дали да се продължи имунизацията на хора под 60 години с препарата на AstraZeneca. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той обясни, че португалският му колега настоявал за общоевропейски подход, а именно да се ограничи използването на ваксината за тази възрастова група.

Задача на експертния съвет ще бъде още да реши какво да се прави с хората, които са получили първата си доза и не искат втората, както и с онези, готови да си поставят и втората игла.

Проф. Костадин Ангелов обясни, че ако интересът към ваксините на AstraZeneca спадне напълно, те ще бъдат изтеглени.

„Те ще бъдат съхранявани в хладилниците и спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях. Причините за отлива всички сме свидетели какви са и на какво се дължат“, допълни Ангелов, като увери, че ваксината е безопасна и ефективна.

Избор на ваксини ще имаме от следващия месец. Днес страната ни е получила 62 010 дози от ваксината на Pfizer, същите количества ще пристигат всеки понеделник до края на месеца. Следващият месеч се очакват 1 млн. дози, а след това и още 1,5 милиона.

„От месец май от шестте държави, които сигнализираха Европейския съюз, България е държавата, която ще получи най-много ваксини“, допълни здравният министър.

Здравните власти изготвят план как да облекчат достъпа на личните лекари до ваксините.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки