Новите изисквания на МРРБ в строителството на жилища вдигат цените с 40 на сто


Новите изисквания на МРРБ в строителството на жилища вдигат цените с 40 на сто
12 Април 2021, Понеделник


С наредбата всички нови многофамилни жилищни сгради трябва да бъдат проектирани с достатъчно широки асансьори, коридори, врати и помещения не само в общите части, но също така и във всеки един отделен апартамент, така че да е възможно придвижването на хора с инвалидни колички и патерици

Автор: Десант

Нова наредба на министерството на на регионалното развитие и благоустройството предвижда всяка новострояща се жилищна сграда да е достъпна за хора с увреждания. Изискването обаче заплашва цените на имотите да се вдигнат с 30-40 процента. 

С наредбата всички нови многофамилни жилищни сгради трябва да бъдат проектирани с достатъчно широки асансьори, коридори, врати и помещения не само в общите части, но също така и във всеки един отделен апартамент, така че да е възможно придвижването на хора с инвалидни колички и патерици.

Балконите и тоалетните, например, трябва да са с площ минимум 1.50 на 1.50 м, коридорите - 1.20 м, ако по дължината си имат врати, самите врати не трябва да са по-тесни от 80 см, а входните - от 1 метър, посочват от сдружението на строителните предприемачи.

Асоциацията на строителните предприеми у нас алармира, че тези нови изисквания за всеки апартамент в една сграда ще доведат до по-голяма жилищна площ и ще вдигнат цените между 30 и 40%.

От МРРБ не са представили оценка на въздействието от новите изисквания за достъпност в жилищните сгради, дори посочват, че.за прилагането на нормативния акт не са необходими допълнителни финансови средства".

Според мотивите появата на новата наредба е свързана с влизането в сила на напълно нов Закон за хората с увреждания през 2019 г. От МРРБ уточниха пред в."Сега", че всъщност новата наредба поставя изисквания за по-широки тераси и врати в новите жилища, но не и за тоалетните и коридорите.

Държавните екперти не рабират кое толкова би повишило цената на новостроящите се имоти. По старата наредба от 2009 г., ако една сграда е с повече от 30 апартамента, задължително на партера й трябва да се проектира апартамент за човек с увреждания - с широка тоалетна, широки врати и коридори.

Сега, с новите технически изисквания площта на един двустаен апартамент например  ще нарасне до 80 кв. м, казват строителните предприемачи. Тази наредба за универсалния дизайн е обнародвана на 12 февруари тази година, и само месец по-късно вече е в сила.

От МРРБ не са се съобразили с предложението на строителните фирми да се даде 6-месечен отлагателен срок за готовите и вече одобрени проекти. Сега архитектите ще трябва да преправят наново проектите, най-вече заради по-широките тераси, което ще оскъпи жилищата.

Новите изисквания  са насочени не само към новото строителство на жилищни сгради, те стават задължителни и при всеки основен ремонт, преустройство и промяна на предзначението на имота.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки