Ще изграждат информационен център на Фериботен комплекс „Белослав”


12 Април 2021, Понеделник


Новоизградената инфраструктура, включваща и облагородяване зоната около нея, ще е изцяло в подкрепа на представителите на дребномащабния крайбрежен риболов от Белослав и съседни населени места

Автор: Десант

Община Белослав обяви обществена поръчка за извършване на строително монтажни работи, свързани с изграждане на информационен и административен център на Фериботен комплекс „Белослав” за транспорт на автомобили и хора през канала между Белославското и Варненското езеро.

Основните цели на проекта са да се насърчи социалното благополучие и икономическото развитие на територията на МИРГ. Чрез реализацията му ще се допринесе за развитието на рибарската област, чрез подобряване средата на живот, като се използва, опазва и възстановява природния и демографски потенциал, ще допринесе и за подобряването и развитието на техническата инфраструктура, за дейности, свръзани с интегрирано използване на морските ресурси - син растеж, повишаване на енергийната ефективност, опазване на околната среда и подобряване качеството на разтоварваните на сушата продукти, както и за безопасни условия на труд.

В Центъра ще бъдат предоставяни административни и информационно-обслужващи дейности, свързани с представителите на дребномащабния риболов.

С уникалното си разположение на двата бряга на плавателния канал № 2 и Белославското езеро, Белослав е единствената община в България, в която вътрешната връзка между отделните части на града и общината се осъществява с фериботен транспорт. 

Това е единствената възможна директна транспортна връзка, която свързва двата бряга на Белославското езеро и осигурява придвижване на хора и автомобили между намиращия се северно от канала квартал и останалата част на общинския център.

Поради това, транспортната линия е от изключително значение за цялата община, с ключови социално-икономически функции за развитието на територията на МИРГ. Връзката е важна и в икономическо отношение тъй като съкращава разстоянието и времето за пътуване, без да се налага 35-километрова обиколка през съседните градове - Варна, Аксаково и Девня.

Състоянието на обществено достъпната среда и обществени зони в районите на местните инициативни рибарски групи в една държава са показател за нейното икономическо състояние, се изтъква в тръжната документация.

Публичната среда в България страда от хроничен остър недостиг на средства за нейната своевременна
модернизация и поддръжка, което да подобри привлекателността й, както и да се подпомогне подобряването на достъпа до рибарската инфраструктура и увеличаване на синия потенциал.

Новоизградената инфраструктура, включваща и облагородяване зоната около нея, е изцяло в подкрепа на представителите на дребномащабния крайбрежен риболов от Белослав и съседни населени места.

Рибарите минават редовно по пътя на ферибота, чрез своите лодки, за да достигнат до обособените места за риболов. Именно от новоизградения център, ще получават информация за предпоставки за опасност да отплават, информация за графика на едрогабаритните кораби, които минават през плавателен канал 2, за да достигнат Пристанище Варна - Запад.

В информационния център регулярно ще бъдат организирани и провеждани изложби и културни мероприятия, с представителите на сектора и други целеви групи. Предвижда се да бъдат провеждани информационни събития, разяснителни кампании и дискусии на теми, свързани с дейности за  интегрираното използване на морските ресурси - син растеж, опазване на околната среда и подобряване на качеството на разтоварваните на сушата продукти, свързани с дейността на местните рибари.

Ще се използва и като наблюдателен инфо център, от експертен екип на ФК „Белослав“, чиято дейност ще бъде да подава онлайн информация за лоши метеорологични условия, които възпрепятсват свободното придвижване на МФ Белослав и други плавателни съдове, придвижващи се през канала.

В рамките на обществената поръчка ще се изгради временен преместваем обект с размери 10,88/7,50 м, с обща площ 63 кв. м. 


 
Прогнозната стойност на предвидените дейности е 87 200 лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на оферти е 22 април.




0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки