Агнешкото за Великден – българското ще е по-скъпо, но по-качествено


Агнешкото за Великден – българското ще е по-скъпо, но по-качествено
Снимката е илюстративна
12 Април 2021, Понеделник


Вносът от Македония е на дъмпингови цени. Там хранят агнетата с месокостно брашно, което е забранено в ЕС

Автор: Десант

Евтини яйца от Полша със съмнително качество и охладено агнешко от Македония ще залеят пазара у нас преди Великден, предупредиха българските производители, цитирани от Нова телевизия.

В момента живото тегло на агнешкото за килограм върви между 6 и 8 лв., т.е. с 15 % повече от миналата година.

В магазина обаче цената за килограм започва от 13,50 лв. и достига до 17,50 лв. – в зависимост от това дали избираме бут или плешка и в коя част на страната пазаруваме.

„Наблюдаваме засилен внос на охладено месо от Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната – около 20% по-ниски цени от тези, които са към момента. Това обърква пазара”, казва в ефира на медията Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Така до трапезата ни може да достигне по-некачествено агнешко, макар и по-евтино, предупреждават овцевъдите. Затова апелират за Великден големите търговци да предлагат само българско месо.

„Животните в Македония се изхранват с месокостно брашно, което в ЕС е забранено, а там не е. Затова ние искаме да има засилен контрол за вносни меса по границите. Надявам се, че веригите имат благоразположението да работят само с българско месо”, допълва Симеон Караколев.

Всяка година традиционно за Великден консумираме половин милион агнета. Браншът е категоричен, че има достатъчно български, за да задоволи търсенето. Родното обаче тази пролет ще ни струва по-скъпо, тъй като разходите за отглеждането са скочили поне 2-3 пъти за последната година, разказва овцевъдът Красимир Кирилов.

Сметката му показва, че за да покрие разликата, от обора към магазина, агнешкото ще тръгне поне с 15% по-скъпо от предишния Великден.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки