Започва европейско проучване за използването на информационни и комуникационни технологии в домакинствата


Започва европейско проучване за използването на информационни и комуникационни технологии в домакинствата
Снимката е илюстративна
12 Април 2021, Понеделник


Вижте къде ще се проведе то в област Бургас

Автор: Десант

На 12 април Националният статистически институт (НСИ) стартира провеждането на анкетно изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2021 година“.

Проучването се провежда във всички държави членки на Европейския съюз, по обща методология, която отразява разпространението и използването на ИКТ в Република България и осигурява международна съпоставимост на резултатите.

В област Бургас ще бъдат анкетирани 306 обикновени домакинства и живеещите в тях лица на възраст между 16 и 74 навършени години. Изследването ще се проведе в градовете: Айтос, Бургас, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Свети Влас, Созопол Средец, Царево, както и в селата: Брястовец, Габерово, Детелина, Добромир, Росен, Руен, Рупча, Тънково, Черни връх, Чубра и Чукарка.

В периода април - юни 2021 г. анкетьори от отдел „Статистически изследвания - Бургас“ ще посетят, избрани на случаен принцип домакинства за провеждане на персонални интервюта, легитимирайки се със служебни карти издадена от Териториалното статистическо бюро - Югоизток.

Анкетната карта съдържа няколко модула, които събират информация за наличие и използване на интернет от домакинствата и лицата, електронно правителство, електронна търговия, е-умения и др., както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата.

По данни на същото проучване, проведено в област Бургас за 2020 г., 79,8% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, а 65,4% от населението на възраст 16 - 74 навършени години използва използват регулярно интернет (всеки ден или поне веднъж седмично). Жените в областта са по-активни от мъжете, като 65,9% от тях използват редовно интернет, при 64,8% за мъжете.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки