След изборите: Напрежение в РИК Ямбол, стигна се до бой между членове на комисията


След изборите: Напрежение в РИК Ямбол, стигна се до бой между членове на комисията
08 Април 2021, Четвъртък


Срещу Драгомир Димитров (на снимката) има подаден сигнал на спешния телефон 112 и жалба в прокуратурата

Автор: Светлана Николова

Членове на Районната избирателна комисия в Ямбол са станали свидетели на грозни сцени между свои колеги след изборите. На 7 април, около 16,00 ч. Драгомир Димитров от ГЕРБ налетял да бие Станимир Кескинов, уважаван адвокат в града. Разтървал ги заместник-председателят на комисията Иван Кърцъков, който повикал полиция на спешния телефон 112.

На 8 април, от 11,00 часа РИК Ямбол трябваше да проведе извънредно заседание, без предварително уточнен дневен ред. Екип на Десант също бе на място, за да разбере какъв е бил поводът за напрежението предния ден, както и да потърси коментар от участниците в скандала.

Един след друг в сградата на Областна управа влязоха няколко от членовете на РИК – почти на бегом, след като видяха, че пред входа чакат журналисти.

Пред нас застанаха единствено потърпевшите Иван Кърцъков, заместник-председател на РИК Ямбол и Станимир Кескинов, член.


Иван Кърцъков

„Вчера сутринта разбрахме, че трябва да се събираме по някакъв повод, имало писмо от полицията във връзка с някаква жалба. На място пръв е дошъл колегата Станимир Кескинов. Видял, че залата е празна, че документите са събрани в кашони. Част от документите пък са били унищожени. В последствие разбрахме, че това е дело на председателката Елисавета Янева, която сама, по собствено усмотрение, е унищожавала неизвестно какви документи. Което е грубо нарушение на правилника за работа на РИК. Това се прави по определен ред. Тъй като Кескинов е юрист, той заподозрял, че е извършено престъпление и подал сигнал в Районната прокуратура в Ямбол. Докато е бил в залата, влязла самата Елисавета Янева, която започнала да му крещи, че няма право да влиза в залата“, разказа ни Кърцъков.



„За 10 минути Янева извика представителите на ГЕРБ в комисията, единият от тях – Драгомир Димитров, нахълта, нахвърли се върху мен. Колегата Кърцъков се намеси да ни разтърве, Димитров се нахвърли и върху него. Принудихме се да повикаме полиция, за да го усмирим. Когато полицаите дойдоха, Димитров продължаваше да отправя заплахи срещу Кърцъков. Каза му, че ще омете пода с него и че ще го накара да съжалява“, добави Кескинов.


Драгомир Димитров

„Не съм нападал никого, не ме обвинявайте!“ - развика ни се Драгомир Димитров.

На бегом покрай нас профуча и Елисавета Янева. В последствие разбрахме, че тя обяснения за унищожените документи не е давала. Цалото заседание на комисията продължило не повече от 15 минути.


Елисавета Янева

По случая с насилието от 7 април има подадена жалба в прокуратурата. Това не е първият сигнал срещу дейността на РИК Ямбол.

Съмнения за злоупотреби с лични данни от страна на ДПС в Ямбол

Припомняме, че преди месец комисията наруши процедурата по вписване на членове на СИК в Стралджа и така допусна дублиране на едни и същи имена в списъците на ДПС с други политически сили.

Прокуратурата започна проверка по жалба срещу ДПС в Ямбол



В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки