Банкоматите могат да вдигнат с 40% оборотите в курортите


Банкоматите могат да вдигнат с 40% оборотите в курортите
Снимка: M3 Communications Group
08 Април 2021, Четвъртък


Изграждането на сигурна ATM мрежа има потенциал значително да подобри туристическия продукт

Автор: Десант

С до 40% могат да бъдат увеличени оборотите в курортите при наличието на банкомати в търговските обекти. Това показва проучване на водещата международна компания за финансови услуги Euronet. Повече от 80% от плащанията в България са в брой, което е показателно за необходимостта от лесен и бърз достъп до кеш за потребителите. Инсталирането на ATM устройство в търговски обекти има потенциала значително да повиши клиентопотока, както и удовлетвореността на туристите в курортните дестинации. Това е особено валидно за обекти, които имат силна конкуренция, като супермаркети, аптеки и пр., предлагащи стоки и услуги, които могат да бъдат закупени и от съседни търговци.

Много от малките бизнеси в курортите у нас не могат да си позволят да поддържат ПОС устройство заради комисионните върху оборота, които се удържат от банката на търговеца. Това прави невъзможни директните разплащания с банкови карти за туристите и плащането в брой остава единствената опция за тях. Именно по тази причина поставянето на банкомат е работещо решение за привличането на клиенти.

Освен това, инсталирането на АТМ устройство би гарантирало допълнителен доход от наеми за магазини, ресторанти и семейни хотели. Това може да ускори пост-COVID възстановяването в туризма, който е сред най-силно засегнатите сектори от пандемията.

Голям процент от плащанията в курортите се извършва в брой и това предопределя необходимостта от банкомати там. Редица обективни причини, като например повишените функционални изисквания към АТМ устройствата и високите разходи за поддръжка, принудиха банките в България да изтеглят по-старите си машини от пазара.

От друга страна, настоящата криза доведе до свиване на инвестициите, включително и тези за нови банкомати. Едни от най-пострадалите райони в това отношение са именно курортите, където банковият бизнес е със сезонен характер, което е допълнителен фактор за изтегляне на финансовите институции. Този проблем изисква иновативни решения и инициатива от самите търговци по места.

„Банкоматите оказват изключително позитивно влияние върху развитието на туризма. Наличието на удобен достъп до пари в брой е от съществено значение за удовлетвореността на туристите и има важна роля при избора им на магазини, ресторанти или други търговски обекти.

В кризисна ситуация като сегашната е необходимо да се търсят работещи решения за малките бизнеси в курортите, така че те да могат да предлагат добавена стойност на клиентите си и да генерират допълнителни приходи“, коментира Калина Стойкин, регионален мениджър на Euronet за България.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки