Средната възраст на буковите гори в „Централен Балкан" е около 135 години


Средната възраст на буковите гори в „Централен Балкан" е около 135 години
Снимка: НП „Централен Балкан"
07 Април 2021, Сряда


На места се срещат и над 240-годишни дървета

Автор: Десант

Вече близо век – от 1925 г., цялата първа седмица на април се отбелязва като Седмица на гората. За 2021 г. тя е от 5-11 април и се провежда под мотото „Гората  е здраве”.

Сред големите богатства на Национален парк „Централен Балкан“ са неговите гори – обширни, естествени, вековни. Те заемат около две трети от площта на Защитената територия, като преобладават широколистните гори. Ограничено по южните склонове на Парка са представени поясите на дъбовите и дъбово-габъровите гори, а на места във високите части – фрагменти от иглолистния пояс.

Доминиращ е поясът на буковите гори – широк и непрекъснат, заемащ територии с надморска височина от 600 до 1700 м.

Буковите гори заемат над 30 000 хектара от площта на Националния парк. Средната им възраст е около 135 години, а на места се срещат дървета на възраст над 240 г.

А средната възраст на горите в НП „Централен Балкан" е над 110 години. Средната възраст на широколистните гори е над 120 години, а на иглолистните – над 95 години. Дървесните видове, участващи в горските съобщества, са около 40 на брой.

Ролята на буковите гори за съхраняване на биоразнообразието е неоценима – оцеляването на повече от една трета от видовете организми в европейските гори зависи от старите и умиращите дървета. Те формират местообитания, осигуряват подслон и храна за птици, прилепи и други бозайници и са особено важни за трудно забележимите горски видове, като насекоми, гъби и лишеи.

Особената ценност на буковите гори в „Централен Балкан“ се състои в тяхната площ, възраст, богато биоразнообразие и ендемичен състав – съчетание между различни фитогеографски елементи – субсредиземноморски, средноевропейски, планински, дори западно-понтийски.

В тях растат няколко вида светлика – тревисти растения, непретенциозни към средата. Заедно с основния вид – букът, тук се срещат и други дървесни видове, сред които планинския явор – разпространен естествено само на Балканския полуостров.

Буковите гори са дом и убежище на много животински видове, част от тях с европейска и световна значимост – кафява мечка, вълк, благороден елен, пернатонога кукумявка, уралска улулица, изключително рядката врабчова кукумявка, прилепи и др.

С решение на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, през юли 2017 г. буковите гори в резерватите на Национален парк „Централен Балкан“ са включени в Списъка на световното културно и природно наследство, като част от сериен обект.

Българското участие – естествените, вековни и с високо биоразнообразие букови гори в деветте резервата на Национален парк „Централен Балкан“, заемат почти 11 хил. ха и това ги прави най-големия компонент в серийния обект. Съгласно националното законодателство те имат строг законов статут, а в лицето на Парковата дирекция – и утвърден управленски механизъм, който гарантира защита и опазване.

Включването им в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО е сред най-високите международни признания за уникалната природа на България и висока оценка за „Централен Балкан“ – защитена територия, национално богатство и възможност за регионално устойчиво развитие.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки