Българската картография отбелязва 10-годишен юбилей


Българската картография отбелязва 10-годишен юбилей
07 Април 2021, Сряда


В националните и международни инициативи на организацията пълноценно се включва центъра Геопан, избрал Южното Черноморие и Източна Тракия за основен обект на дейността си

Автор: Десант

Преди десет години българската картографска общност постави началото на своя национална асоциация. Само за десетилетие Българската картографска асоциация (БКА) се утвърди и бе приета като наш национален представител в Международната картографска асоциация (ICA).

Изминаха десет години, наситени с активна, добре премислена и организирана работа, с участия в глобални инициативи и домакинства на международни форуми, както и с богата картографска продукция, отговаряща на високите изисквания за сертифициране по възприетите международни правила.

Този целеустремен път има няколко постижения, потвърдени не с домашни самооценки, а с приемането на БКА за равнопоставен участник в международното развитие на геопространствените науки и тяхното приложение в практиката. 

Достатъчно е да споменем добре замислената и образцово проведена национална програма на България през Международната година на картата (2015 – 2016) или гостуването в седалището на ООН с представителна картографска изложба, която завърши с първото дарение на съвременни български карти. То бе прието от ръководството на библиотеката на световната организация като изненадващ жест на България.

По-късно дойде и изборът на 20 юли 2019 г. в Токио на председателя на БКА проф. Теменужка Бандрова за вицепрезидент на Световната картографска асоциация и няколко месеца по-късно и за главен ковчежник на авторитетната Digital Earth.

Не можем да подминем включването на Международната картографска конференция на БКА (след Созопол`2018) в глобалния календар на картографските прояви през следващите години.

В национален план последователното приемане на сертификацията като инструмент за постигане на качество на картографския продукт помогна за намирането на верните критерии и постигнати международни изисквания и конкурентност.

БКА се наложи като пълноправен участник в международното развитие на тази важна дисциплина – картографията. С времето дойде и номинирането на няколко български специалисти за членове на комисиите на ICA.

Международният търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас, един от основателите на БКА, през тези десет години участва пълноценно в нейните национални и международни инициативи.

В общността на асоциацията срещнахме и своя творчески партньор – КартГео – Троян и ценна консултантска помощ.

Признание за това са международният сертификат за изложбата „Морето сближава всичко далечно”, осъществена в сътрудничество с Дипломатическия институт на МВнР и БКА, трансграничният проект „Странджа – Йълдъз - планината без пожари”, националните сертификати за качество на картографски продукт за картата „Странджа“ и туристическата карта на Община Созопол, почетният диплом на д-р Стефан Пейков за принос в съвременната българска картография, както и отличаването на картата на община Созопол с първа награда на Нацоналния конкурс за карти (2018).

Като организация, избрала Южното Черноморие и Източна Тракия за основен обект на дейността си, Геопан получи още едно признание – сертификат, който удостоверява статута му на член учредител на Националната асоциация на българските картографи.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки