България и Румъния са двете страни в ЕС, в които хората рядко търсят здравна информация онлайн


България и Румъния са двете страни в ЕС, в които хората рядко търсят здравна информация онлайн
06 Април 2021, Вторник


Това показва най-новото изследване на Евростат за търсенето на здравна информация онлайн в страните от Общността

Автор: Десант

България и Румъния са двете страни в Европейския съюз, в които хората на-рядко търсят здравна информация онлайн. Най-популярна тя е във Финландия и Нидерландия. Това показва най-новото изследване на Евростат за търсенето на здравна информация онлайн в страните от Общността.

През 2020 г. един на всеки двама граждани на ЕС (55%) на възраст 16-74 години е потърсил онлайн здравна информация, свързана с наранявания, заболявания, хранене, подобряване на здравето. Това е с два процентни пункта (п.п.) по-високо от предходната година (53%) и с 21 п.п. спрямо 2010 г. (34%).

Освен това 20% от гражданите на ЕС съобщават, че са си уговаряли среща с практикуващ по интернет лекар. По-малко (13%) са имали достъп до други здравни услуги чрез уебсайт или приложение, вместо да посещават лично болница или лекар, а 11% от гражданите са имали достъп до личните си здравни досиета онлайн.

Делът на хората, търсещи здравна информация онлайн за лични цели, варира в различните държави-членки на ЕС. През 2020 г. най-висок дял е регистриран във Финландия, където 77% от хората на възраст 16-74 години са търсили онлайн теми, свързани със здравето през последните три месеца преди проучването, следвани от Нидерландия (76%), Дания (72% ) и Германия (70%).

За разлика от тях, най-ниски дялове са наблюдавани в Румъния (28%), България (29%), Италия (35%; данни за 2019 г.) и Полша (43%).

През последното десетилетие делът на лицата, търсещи здравна информация онлайн, се е увеличил в държавите-членки на ЕС. Най-голям ръст в броя на хората, които търсят здравна информация онлайн, е регистриран в Чехия (+41 п.п.) и Кипър (+40 п.п.), следвани от Испания (+34 п.п.), Ирландия и Хърватия (и двете + 33 п.п.).


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки