Жестоко убийство на зубър край Разград


Жестоко убийство на зубър край Разград
Следите от бракониерския лов. Снимка: МВР
30 Март 2021, Вторник


Сред бракониерите има и горски служител

Автор: Десант

Трима души са задържани за убийството на женски зубър в землището на разградското село Черковна. Единият от тях е дългогодишен служител на Държавното ловно стопанство „Воден Ири-Хисар“, съобщиха на пресконференция окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров и директорът на полицията старши комисар Константин Костов.

Сигналът е бил подаден около 09:50 часа вчера от служители на Държавно ловно стопанство „Воден Ири-Хисар“. Горските служители се натъкнали на останките на див зубър в землището на разградското село Черковна. На място били изпратени криминалисти и ветеринарен лекар. При оглед са били установени кожа, глава, кости и копита от убития бизон.

По думите на Тодоров в рамките на разследването досега е установено, че бракониерският лов е станал в събота. Животното е убито хладнокръвно, по примитивен и жесток начин от служителя на Държавното горско стопанство с копие, като преди това е било парализирано от страх от специално обучени кучета. Копието е било направено от здрав прът, вероятно от дрян с пригодено на върха острие.


Кучетата, използвани за сплашването на жертвата. Снимка: МВР

След убийството трупът е пренесен на странично място, разфасован е, а месото е иззето от бракониерите. Остатъците от животното - кожа, глава, кости и копита, са намерени вчера от служители на стопанството.

Извършителите са на възраст 36, 31 и 27 години от село Дянково, те са задържани за срок от 24 часа. Двама от тях са криминално проявени и осъждани за увреждания, кражби и незаконна сеч.

Иззети са и 14 кучета от породите „Кангал”, „Барак”, „Питбул” и „Дого Аржентино”, с които е извършван бракониерския лов.

Работата по разследването и документирането на престъпното деяние продължава.



Европейският бизон, както е известен още зубърът, прилича на северноамериканския си братовчед. Това е и най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми.

Мъжките зубри достигнат височина между 160-200 см и тегло между 530-1000 кг. Женските са по-дребни с тегло между 320-540 кг и височина 134-167 см.


Зубърът се е превърнал в един от символите на природозащитата в Европа. Неговата история е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването и как в резултат на много усилия може да бъде възстановен. 

Днес Европейският бизон се завръща в дивата природа на Европа, но видът все още е включен в Червения списък на световно застрашените видове.

В началото на ХХ век поради изтребване и загубата на местообитания, зубърът е изчезнал от дивата природа в Европа. С развитието на цивилизацията, изсичането на горите, разораването на откритите площи и прякото унищожаване на вида, броят на зубрите в Европа постепенно намалява, а в началото на ХХ век изчезват и последните диви представители на вида. В България той е изчезнал през Средновековието.

В средата на ХХ век започват усилията за възстановяването на вида в природата от малкото запазени зоопаркови животни. След мащабна селекция и програма за реинтродукция на отделни екземпляри, отглеждани в затворени пространства, диви популации на зубъра са били възстановени в районите на Централна и Източна Европа, основно в Полша и Беларус.

През шейсетте години на миналия век малко стадо зубри е било реинтродуцирано в ловно стопанство в Северна България. През октомври 2013 г. зубри бяха докарани от Германия в дивечовъдния участък "Студен кладенец", а през 2015 г. за първи път от столетия в Родопите се роди първото зубърче. Това бе първата стъпка за реинтродукцията им в Родопите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки