Как да научим децата да ценят и да пазят природата по време на разходка в планината и в гората


Как да научим децата да ценят и да пазят природата по време на разходка в планината и в гората
Снимката е илюстративна
30 Март 2021, Вторник


Вижте препоръките, които разпространи общинската администрация в Асеновград

Автор: Десант

Община Асеновград представя няколко идеи за родители от книгите „52 стъпки за по-зелен град" и „Отпадъци в ресурси", които са свързани с опазване на природата. „Всички ние можем да я защитим и запазим, за да има къде да се разхождат и с какво да се гордеят бъдещите поколения на града" - посочват от местната общинска администрация.

Асеновграските общинари съветват родителите да научат децата си да вдигат възможно най-малко шум при излетите сред природата.

„Когато се разхождаме из планината и гората, е добре да следваме маркираните пътеки.

Важно е да не берем или късаме друго, освен това, което е позволено.

И да не забравим да покажем на наследниците си, че трябва да си събираме отпадъците, а не да ги оставим в природата. Така ще запазим зелените площи безопасни за дивите животни, а и приятни за всички" - посочват още от Община Асеновград.

От там изтъкват също, че малчуганите се нуждаят от контакт с околната среда, за да растат здрави, да развиват отговорно отношение към нея и да ценят природното ни наследство. Времето, прекарано в природата, подхранва тази връзка и позволява на децата да изследват, да играят, да се упражняват и да учат.

„През ваканциите и почивните дни можем да отделяме време и заедно с детето си да провеждане излети в природата, вместо то да стои пред компютъра. Можем да го изведем на разходка и да му разкажем за растителните видовете и дървета, които ни заобикалят.

Радвайте се и пазете природата в градовете. Важно е да учим детето си да се възхищава и да пази растенията и животните в паркове, градини и балкони, покрити с цветя. Природата е нашата естествена среда, затова е добре да прекарваме повече време сред нея. Тя влияе благотворно не само върху физическото ни здраве, но и върху настроението.

Контактът с природата също така подобрява концентрацията на децата и стимулира психическото им развитие.

Подходящо за малчуганите е да ги водим из местните защитени територии, за да ги запознаваме отблизо с природните дарове" - препоръчват асеновградските общинари.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки