Създадоха Съвет за кръговата икономика


Създадоха Съвет за кръговата икономика
Снимка: БТПП
24 Март 2021, Сряда


Във фокуса му първоначално ще бъдат разглеждани основните най-замърсяващи околната среда индустрии, а именно: агроиндустрия, текстил и пластмаси

Автор: Десант

В Българската търговско-промишлена палата бе създаден Съвет „Кръговата икономика – Зелената алтернатива за България“, или  акроним „КИЗА-БГ“. Учредители на новата структура са фирми, организации и научни институти,  работещи в  областта на кръговата икономика, както и  физически лица, с богат опит и експертиза.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства учредителите на Съвета и изтъкна, че идеята е съвсем навременна, тъй като  една от приоритетните области на бизнеса, в синхрон със Зелената сделка, е трансформиране на индустрията на основата на иновативни зелени технологии и постигане на устойчиво развитие.

Основната цел на Съвета е да  работи за утвърждаване развитието на  българската  икономика, базиращо се на принципите на кръговата икономика, прилагането на нови и иновативни бизнес модели, трансфер на иновативни технологии и „добри практики“, водещи до намаляване обема на отпадъците и тяхното кръгово оползотворяване. Във фокуса му първоначално ще бъдат разглеждани основните най-замърсяващи околната среда индустрии, а именно: агроиндустрия, текстил и пластмаси.

В програмата  на Съвета са включени дейности, свързани с: информиране, обучение, подпомагане и консултиране  на МСП за прилагане на бизнес модели и практики на кръговата икономика,  организиране на „работилници“ за иновативни идеи,  направлявани от водещи експерти, предоставяне на информация за иновативни технологии, намаляващи индустриалните отпадъци и щадящи околната среда, успешни истории на български и чуждестранни фирми  в прилагането на „зелени технологии“ и редица други дейности.

За председател на Бюрото на Съвета „Кръговата икономика - Зелената алтернатива за България“ беше избрана Десислава Димитрова, управител и собственик на фирма „БИО СТОПАНСТВО ЛОПЯНКО“ ЕООД, сертифициран експерт по Кръгова икономика от Michigan University, USA и Wageningen University, Netherlands, с над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост в България и чужбина.

В най-скоро време организацията ще има уебстраница с основна мисия, дейности и програма за информиране на  всички заинтересовани страни и тяхното включване в работата на Съвета.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки