Вдига се препоръчителната дневна доза на витамин С


Вдига се препоръчителната дневна доза на витамин С
23 Март 2021, Вторник


Вижте какво още предвижда нова наредба на Министерство на земеделието за търговията с хранителни добавки

Автор: Десант

Нова наредба на Министерство на земеделието налага сериозни промени в търговията с хранителни добавки.

Наредбата предвижда хранителни добавки да се продават само в обекти за дистрибуция на храни, аптеки и дрогерии. Търговията с хранителни добавки от разстояние може да се извършва от регистрирани бизнес оператори. Или казано по друг начин - интернет търговците също ще трябва да се регистрират.

В наредбата се обръща и специално внимание на веществата, които не могат да се съдържат в добавките.

„Много съществени са промените по отношение на съдържанието и концентрацията на витамините и минералите в хранителните добавки. Най-важните промени са свързани с това, че в самите европейски регулации за хранителните добавки няма точни стойности за разрешените витамини и минерали. Така някои страни членки са си поставили свои национални норми. При нас заложените стойности не отразяват периода след 2004 г., тоест те са остарели.

В сегашната Наредба всички стойности на витамини и минерали, за които има официални препоръки, са се адаптирали и сме се постарали да бъдем в унисон с новите тенденции“ - това поясни пред БНР д-р Димитър Димитров, държавен експерт Дирекция „Политики по агрохранителната верига“ в Министерство на земеделието, храните и горите.

„При досегашна препоръчителна дневна стойност на витамин С от 600 мг вече препоръчителна доза е 1700 мг на ден. За потребителя е важно да знае, че от юни 2020 г. вече има публичен централизиран регистър на разрешените добавки. Той може да се види на страницата на Българската агенция по безопасност на храните. Там са посочени данни за търговеца, производителя, състава и предназначението на добавката", поясни д-р Димитров.

Според новата Наредба на хранителните добавки не бива да се приписва, че те лекуват болести или предпазват от тях. Целта е контролът върху безопасността да е още по-завишен, а потребителите да са по-информирани.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки