МВнР: Очакваме от Скопие да защитава правото на всеки свой гражданин на свободно самоопределение


МВнР: Очакваме от Скопие да защитава правото на всеки свой гражданин на свободно самоопределение
23 Март 2021, Вторник


Повод за реакцията на българското Външно министерство са зачестилите прояви на език на омразата и дискриминация в Република Северна Македония

Автор: Десант

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски в София бе извикан днес на среща в МВнР с и.д. директор на дирекция „Югоизточна Европа“ Ива Крулева.

Повод за разговора са зачестилите прояви на език на омразата и дискриминация в Република Северна Македония от страна на официални представители спрямо граждани на страната, деклариращи българско самосъзнание или дори симпатия към България и нейния народ.

Българската страна изрази и дълбокото си недоумение и разочарование от мащабната негативна кампания в Република Северна Македония срещу представителя на Скопие в музикалния конкурс „Евровизия 2021“.

Освен в рамките на проведената днес среща, българската страна е информирала за споменатите случаи представителства на международни и регионални организации, посолства на държави-членки на ЕС и други партньори.

България ще продължи да полага всички необходими усилия в съответствие с принципите на международното право, за да защитава правата на българските граждани и гражданите, деклариращи българска идентичност, навсякъде по света.


В категории: Политика , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки