Три области у нас бавно се приближават до така наречената „черна зона" на висока заболеваемост от коронавирус


Три области у нас бавно се приближават до така наречената „черна зона" на висока заболеваемост от коронавирус
23 Март 2021, Вторник


Най-много жертви от коронавирус от началото на пандемията е дала Чехия, а България е на пето място

Автор: Десант

България е на първо място в Европа и на второ в света по смъртност от коронавирус, сочат данните на университета „Джонс Хопкинс“, цитирани от bTV.

Данните показват процента на починали от официално регистрираните заразени с коронавирус от началото на пандемията.

Според статистиката 9% от хората с коронавирус в Мексико умират, а второ място в света по този критерий е България с 4% починали от заразените.

От европейските страни България оглавява печалната класация за процент починали от заразените с COVID-19.

Унгария, Италия, Великобритания и Германия също са сред страните с най-висок дял на фатален изход от заразата.

Когато се сравняват починалите на 100 000 население обаче, най-много жертви от коронавирус от началото на пандемията е дала Чехия, а България е на пето място със сходна статистика с Италия и Съединените щати.

Междувременно стана ясно, че Силистра и София вече са областите с най-висока заболеваемост от COVID-19. Към днешна дата заболеваемостта там - измерена в брой лабораторно потвърдени новорегистрирани случаи на 100 хиляди души население за последните 14 дни, вече е съответно 914 и 913 души. Съвсем близо до тях е Бургас със 891 инфектирани на 100 хиляди.

Така трите области бавно се приближават до наричаната от здравните власти „черна зона", до която области България са стигали само веднъж - по време на пика на коронавируса в края на миналата година. В столицата заболеваемост от 1160 на 100 хиляди души беше отчетена на 15 ноември, като тогава още тежка беше ситуацията в Кюстендил и Габрово.

Други девет области са със заболеваемост между 600 и 800 на 100 хил. за последните две седмици - Враца, Плевен, София област, Кюстендил, Перник, Варна, Шумен, Смолян, Ямбол. Към 23 март дори Търговище - областта, където в продължение на седмици беше по официални данни заболеваемостта беше в пъти по-малка от останалите, вече има средно 181 заразени за две седмици.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки