Над 200 хиляди лева санкция за търговец, продавал в Приморско имитации на маркови стоки


Над 200 хиляди лева санкция за търговец, продавал в Приморско имитации на маркови стоки
22 Март 2021, Понеделник


Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване

Автор: Десант

Бургаският апелативен съд потвърди имуществена санкция в размер на 228 732 лева за търговско дружество по реда на Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/. Санкцията представлява равностойността на имуществената облага, която би била получена от „Селан“ ЕООД в резултат на извършено от управителя и представляващ дружеството престъпление против интелектуалната собственост.

През 2017 г. и 2018 г. по сигнал за извършване на търговия със стоки менте полицейски служители от РУ Приморско – МВР два пъти са извършвали проверки на търговски обект на дружеството „Селан“ ЕООД в града.

И при двете проверки органите на реда установяват дрехи и други вещи, изложени за продажба с етикети и цени в български лева. Стоките съдържали инициали на различни лицензирани и защитени марки производители.

През юли 2020 г. Районен съд – Царево е признал Сали Х. за виновен в това, че за времето от 07.08.2017 г. до 13.07.2018 г. в гр. Приморско, в условията на продължавано престъпление, в търговски обект в града без правно основание и без съгласието на притежателите на изключителните права, използвал в търговската си дейност стоки /якета, рокли, тениски, ризи, дънкови панталони, колани/, носещи марките „Tommy Hilfiger", „Polo", „Boss", „Gucci", „Emporio Armani", „Armani", „Phlipp plein", „Dsquared" и „Lacoste" - всички на обща стойност 228 732 лева, с което причинил значителни вредни последици.

За извършеното престъпление Районен съд – Царево е наложил на Сали Х. наказание „лишаване от свобода" за срок от една година, отложено за изпълнение за изпитателен срок от три години, като не наложил кумулативно предвиденото за това престъпление наказание „глоба".

Имуществената санкция е наложена от Окръжен съд – Бургас по реда на  Закона за административните нарушения и наказания след образувано наказателно дело от административен характер по предложение на Районна прокуратура – Царево.

Юридическото лице е обжалвало решението на първата инстанция пред Апелативен съд – Бургас. След запознаване с изложеното в жалбата, изслушване становищата на страните и обсъждане събраните по делото доказателствени материали, въззивният състав е направил извода, че жалбата е неоснователна.

Според апелативните съдии в случая са налице всички предпоставки по ЗАНН за налагане на имуществена санкция на привлеченото към административнонаказателна отговорност юридическо лице, чийто управител е признат за виновен в извършване на престъпление против интелектуалната собственост и е осъден за същото.

Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки