Богдана Гюзелева-Вулпе – забравената първа българска композиторка


Богдана Гюзелева-Вулпе – забравената първа българска композиторка
22 Март 2021, Понеделник


Тя е и първата българска оперна прима 

Автор: Огнян Стамболиев

Богдана Гюзелева-Вулпе (1878 – 1932) е първата българска оперна прима и първата българска композиторка.

Днес рядко си спомняме за първите в нашето изкуство, закъсняло с векове, но избуяло бързо след освобождаването ни от безпросветното азиатско робство. А името на тази талантлива жена стои редом до имената на първите трима многозаслужили мъже, „бащите на българската опера”: Константин Михайлов-Стоян, Драгомир Казаков и Иван Вулпе, нейния съпруг.

Родена е на 19 февруари в годината на Освобождението в културно, възрожденско семейство в старопрестолния град, в което театърът и музиката са на голяма почит. Баща й, Иван Гюзелев, руски възпитаник, е бил министър на просветата в кабинета на Петко Каравелов. Майка й,  Стефани Гюзелева, е общественичка.

От дете Богдана се влюбва в музиката и операта. Учи в Дрезденската консерватория при проф. Емил Зиферт. Времето в столицата на Саксония се оказва решаващо за кариерата й, усвоява тайните на белкантото, натрупва голям запас от знания не само в областта на музиката, танца и театъра, но и в пластичните изкуства, литературата, поезията, философията.

Завърнала се в България, започва да учи композиция при чешкия капелмайстор Йозеф Шветнер.  През пролетта на 1903 г. се среща с оперния певец Иван Вулпе, който е бесарабски българин, и двамата заминават за Русия, за далечния Иркутск, където пеят в Операта и преподават музика.

В края на учебната 1907 г. се завръщат в България и изнасят поредица оперни концерти в страната. Това е подготовката за сформирането на бъдещата първа родна оперна трупа. И тя се ражда, след доста години на трудности, на неразбиране от страна на властта и обществеността и липсата на средства, през следващата 1908 г. с поредица от оперни концерти и представления на откъси от опери.



Първата опера, която се изпълнява изцяло, е „Палячо” на Руджеро Леонкавало с нейното участие в ролята на Неда. Тук тя блести с красивия си, тембрист, добре школуван сопран, с музикалността си, а също и с несъмнения си драматичен актьорски талант.

След Неда се зареждат роля след роля – лирични и драматични: Татяна, Аида, Кармен, Графинята от „Сватбата на Фигаро”, Русалка на Даргомижски, Тамара и Ангел от „Демон”, Лучия  на Доницети, Ирина от „Борислав” на Маестро Георги Атанасов, Тахибеговица от операта на Димитър Хаджигеоргиев...

От този непълен списък се вижда, че е пяла от колоратурата до мецосопраното. Един наистина голям диапазон – певчески и актьорски. При това е била и красавица.

Междувременно започва да композира активно. Пише: Симфонични картини по народни мотиви за солисти, смесен хор и голям оркестър, много солови песни за глас и пиано, цикъл песни по стихове на Хайне,  обработва и хармонизира български, френски и хърватски народни песни, съчинява  3 опери и  3 оперети. Някои от тях са поставени с голям успех: „Любов”, „Съюзници”, „Махараджата”.

Връх в музикално-сценичното й творчество, без съмнение, е операта „Психея” по нейно либрето, представена с нейно участие през 1915 г. в София.

Известно време Богдана работи като преподавател по пеене и се изявява и като концертираща певица във Виена и Берлин. През 1928 г. отново е в София, където работи като вокален педагог заедно със своя съпруг Иван Вулпе, „бащата на българската певческа школа”. 

Умира в бедност на 54 години през 1932 г.

В наши дни БНР си спомни за първата българка - композитор и осъществи студиен запис на операта й „Психея”.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки