Ограничават достъпа на автомобили по горски пътища в района на ДЛС „Мазалат"


Ограничават достъпа на автомобили по горски пътища в района на ДЛС „Мазалат"
19 Март 2021, Петък


Превозните средства с висока проходимост, АТВ и мотоциклети смущават дивеча. Не са редки случаите на бракониерство и посегателство върху чакала за лов и хранилки

Автор: Десант

През последните години, особено през почивните и празнични дни, се наблюдава масово движение на автомобили с висока проходимост, АТВ и мотоциклети в ловностопанския район на Държавно ловно стопанство „Мазалат". Особено интензивно е движението по пътя от село Ясеново до хижа „Партизанска песен". 

Не са редки случаите на посегателство от страна на свободно преминаващите превозни средства върху изградените съоръжения за наблюдаване и лов, както и хранилки за подхранване на дивеча. 



В ловностопанските райони на ДЛС „Мазалат" се ловува подборно дива свиня, сърна и благороден елен и засиленото движение на автомобили влияе негативно на дивеча, особено в брачния период и периода на отглеждане на малките. 

През последните години в района са установени и много бракониерски набези и използването на забранени средства за лов - нощни уреди и пр. А наличието на множество достъпни за движение пътища затруднява охраната и опазването на дивеча. 

Имайки предвид всичко изброено, директорът на Районна дирекция на горите - Стара Загора инж. Петър Заяков издаде на 19 март заповед, с която се забранява движението на пътни превозни средства по горските пътища в района на ДЛС „Мазалат". 

Срокът на действие на заповедта е три месеца. 

ДЛС „Мазалат” носи името на едноименния старопланински връх Мазалат. В границите му попадат южните склонове на Троянско-Калоферският и Шипченският дял на Средна Стара Планина, както и северните склонове на Сърнена (Източна) Средна гора. Намира се до прочутата българска Розова долина край Казанлък.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки