Заради хилядите нови случаи от Ковид-19 на дневна база връщат за 10 дена строгите мерки в цялата страна


Заради хилядите нови случаи от Ковид-19 на дневна база връщат за 10 дена строгите мерки в цялата страна
18 Март 2021, Четвъртък


Причината за ограниченията са и рекордния брой хоспитализирани в болниците

Автор: Десант

До 31 март връщат строгите мерки за борба с пандемията в цялата страна. Това обявиха здравните власти на седмичния брифинг в Министерския съвет.

Мерките ще останат в сила десет дни. Те се въвеждат заради хилядите нови случаи на Ковид-19 на дневна база и рекордния брой хоспитализирани в болниците в цялата страна.

Стръмно покачване на заболеваемостта и смъртността отчитат здравните власти у нас. Заболеваемостта у нас е нараснала с 50% за седмица. Това разкри проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг.  За 1 седмица смъртността се е покачила с 46%, а за две седмици - с 124%.

На трето място сме след Чехия и Унгария в света по интензивност на смъртността. А сме на 7-мо място в света по нарастване на случаите на ден, стана ясно още от думите му.

Мерките включват затваряне на заведенията, освен доставки по домовете. Местата за хранене в хотелите ще организират изхранване по стаите.

Преустановяват се присъствените учебни занятия, както и тези в обучителни центрове, занимални и др. Същата е ситуацията във ВУЗ-овете, в които има малко изключения за практики и изпити. Няма да се посещавата и детски градини и ясли.

Затварят моловете, в които ще работят отново само хранителни магазини, банки, доставчици на съобщителни услуги.

Няма да има конгресни мероприятия, обучения, семинари, тиймбилдинги и други обществени мероприятия.

Забранени са и тържества от частен характер, с повече от 15 души.

Няма да се провеждат и групови туристически пътувания.

Затварят фитнесцентровете, плувните басейни и залите за групови занимания, всички културни и развлекателни мероприятия се прекратяват.

На всички пазари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция.

„До 31 март ще се приложат най-строги противоепидемични мерки, защото животът и здравето на хората са най-важни. Мерките следва да се въведат за всички места, където има струпване на хора като големи магазини, училищата, ресторантите“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно съвещание с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб.

„Никога не съм се ръководил от това дали всички ще ни харесват или обратното. Изборите идват и си отиват. Здравето на хората за нас винаги е на първо място, дори да понесем политическа щета от нашите опоненти. Мисля, че целият бизнес знаеше какви усилия полагахме и полагаме, за да работят във възможно най-меките мерки“, напомни премиерът Борисов.

Министър-председателят изтъкна, че настоящите либерални мерки у нас не се спазват, хората не носят маски, не са на дистанция, системата е претоварена и разпореди на здравните власти да предприемат налагащите се спешни действия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки