Ученици ще скицират тоалети на герои от романите на Димитър Димов


Ученици ще скицират тоалети на герои от романите на Димитър Димов
Кадър от филма „Тютюн" по едноименния роман на Димитър Димов
16 Март 2021, Вторник


Писателят живо се е интересувал от модната линия, характерна за времето, за което пише - кройки, цветове, материи, аксесоари

Автор: Десант

Националният литературен музей и къщата-музей „Димитър Димов" организират ученически конкурс за художествена скица на тема „Модата в романите на Димитър Димов".

Организаторите разчитат в надпреварата да се включат деца от средните училища, които се обучават по професии, свързани с проектиране, моделиране и изработване на облекло, както и на ученици с изявен интерес към литературата, модата и изобразителното изкуство. Крайният срок за участие е 15 април.

Участниците ще имат за задача да подберат кратък откъс от избран роман на Димов с описание на облеклото на някой от героите и да създадат художествена скица на модел в модна линия, съобразена с времето, в което се развива действието в романа. Избраният откъс трябва да бъде посочен във формуляра за участие в конкурса.

В спомените на своите съвременници Димитър Димов е винаги елегантно облечен. Дори в романите си - "Поручик Бенц" (1938), "Осъдени души" (1945) и "Тютюн" (1951), писателят обръща специално внимание на облеклото на своите литературни герои. Интересува се живо от модната линия, характерна за времето, за което пише - кройки, цветове, материи, аксесоари. Разказват, че писателят е посещавал често бабата на свой приятел от детинство, за да разглежда модните журнали, които тя притежавала.

В романа „Тютюн" Димов дори споменава едно от водещите на времето модни списания - Lady's Home Journal (САЩ, 1883 - 2016). Задълбоченият интерес на писателя към модата е една от причините образите на неговите персонажи да са толкова реалистични.

Изложба с най-добрите скици ще бъде подредена в къща-музей „Димитър Димов" на 26 април - Световен ден на модата, когато ще бъдат обявени и победителите в конкурса. Ще бъдат присъдени три предметни награди, като всеки от отличените автори ще получи и възможност да реализира някои от скиците си.

Предвижда се след ушиване на моделите да бъде организирано специално събитие с модно дефиле.

Художествените скици заедно с формуляра за участие в конкурса ще бъдат приемани до 15 април 2021 г. на адрес: София, ул. „Г. С. Раковски" №138, ет.2, за къща-музей „Димитър Димов", Национален литературен музей.

За контакт и допълнителна информация: д-р Милена Катошева, главен уредник; тел. 0878864 111, 0893 324 165;e-mail: museum_d.dimov@abv.bg


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки