Загубата на обоняние е симптом за добра прогноза на заболяването


Загубата на обоняние е симптом за добра прогноза на заболяването
Снимката е илюстративна
16 Март 2021, Вторник


Заключенията от проучване на Университета „Комплутенсе“ в Мадрид могат да бъдат използвани за изготвяне на „индекси на риска“ от усложнения при Ковид-19

Автор: Десант

Загубата на обоняние е не само един от най-сигурните фактори за ранна диагностика на Сovid-19, тя е и симптом за добра прогноза на заболяването, според международно разследване, водено от учени от Университета „Комплутенсе“ и болница „Сан Карлос“ в Мадрид.

В най-голямото проучване, проведено в множество центрове (5868 приети пациенти), изследователите потвърдиха, че въпреки че произходът й все още е загадка, аносмията – загуба на обоняние – може да се счита и за добър прогностичен фактор за болест.

„Тези резултати имат много последици, от първоначалната оценка на пациентите до способността да се разбере патофизиологията. Възможно е инвазията в носния епител да доведе до активиране на адекватен имунитет, като се избягват цитокиновите бури”, обясни Хесус Порта-Етесам, ръководител на неврологичната секция в болница „Сан Карлос“.

В допълнение към идентифицирането на аносмията като фактор за добра прогноза за протичането на болестта, изследователите също така са установили, че обонятелните и вкусовите дисфункции са по-чести при жените (12,41% срещу 8,67%), при пациентите под 65 години и при пациенти с патологии на бъбреците, белите дробове, сърдечни, неврологични или онкологични.

Резултатите, получени за един от най-ранните симптоми на коронавируса, могат да служат като критерии при класифициране на пациентите или вземане на терапевтични решения, според Университета „Комплутенсе“ в Мадрид. Заключенията от това проучване могат да бъдат използвани за изготвяне на „индекси на риска“ от усложнения, които биха били много полезни и интересни при наблюдение, лечение или оценка на изписването на пациенти.

В проучването са участвали още 4 мадридски болници, 4 университетски клиники в Испания, а също Институтът по кардиология и сърдечно-съдова хирургия на Хавана (Куба), общата болница в северната част на Гуаякил IESS „Лос Сейбос“ (Еквадор) и клиниката „Сан Карло“ в Милано (Италия).

Източник: Dariknews.bg


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки