На плажа това лято ще сме на разстояние метър и половина един от друг, а чадърите ще са през 8 метра


На плажа това лято ще сме на разстояние метър и половина един от друг, а чадърите ще са през 8 метра
Снимката е илюстративна
15 Март 2021, Понеделник


Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в туристическите обекти за предстоящия летен сезон

Автор: Десант

Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в туристическите обекти  по повод предстоящия летен сезон 2021 г. Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

Мерките е задължително да се спазват при провеждането на всички видове туризъм: морски, планински, културен, здравен (балнео-, СПА, уелнес, медицински), селски, винен, еко, конгресен, детски и младежки, приключенски, спортен, ловен, голф и друг туризъм.

Пакетът е съгласуван с Министерството на здравеопазването и е публикуван на сайта на Министерството на туризма. При необходимост мерките ще бъдат променяни или допълвани в зависимост от епидемичната обстановка.

Правилата регулират и ползването на охраняеми морски плажове, където трябва да бъде спазвана физическа дистанция от поне 1,5 м между отделните плажуващи. В свободните плажни зони на всеки 20 кв. м се допуска разполагането на 2 лица или до броя на членовете на едно семейство. Един чадър е допустимо да се ползва до двама души или до броя на членовете на едно семейство. При платените зони на всеки 20 кв. м се допуска поставяне на 1 брой чадър, т.е. през минимум 8 м, като на един чадър е допустимо да се ползва до двама души или до броя на членовете на едно семейство.

Предвидени са и процедури в случай на съмнение за коронавирусна инфекция при гост в място за настаняване и редът за трансфер на туристи и при организирани туристически пакети с автобусен превоз.

Изготвените правила влизат в сила от 1 май, като дотогава туристическият бизнес трябва да въведе всички тези новости, заяви вицепремиерът Марияна Николова.

Съвместно с Министерството на здравеопазването от туристическото ведомство са подали и планират приоритетно ваксиниране на всички заети в сектора, допълни тя.

По думите ѝ към момента от приблизително 150 хил. работещи в сектор туризъм – 82 хил. са заявили, че желаят да бъдат ваксинирани.

Пълният пакет от мерки може да се вид ТУК.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки