„Нашенци"-те на един от най-именитите български писатели и художници – Чудомир, гостуват в Бургас


„Нашенци"-те на един от най-именитите български писатели и художници – Чудомир, гостуват в Бургас
12 Март 2021, Петък


Изложбата е подредена в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски"

Автор: Десант

От 16 март до 20 април в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски" ще представи изложбата „Нашенци" на един от най-значителните български писатели и художници – Димитър Чорбаджийски – Чудомир.

Изложените над 60 пана с оригинални акварели са от фонда на Литературно-художествен музей „Чудомир“ в Казанлък.

Наричан приживе от многобройните си приятели и познати „Чудото“, Чудомир е наистина неповторимо явление в културата на България. Той е изтъкнат музеен и читалищен деец, народопсихолог, краевед, преподавател по рисуване, журналист, редактор, общественик, но е уникален преди всичко с дарбите си и на писател, и на художник.

Напълно безпредметно би било да се спори коя от тях е по-силна. Защото и блестящите му, повече от 2500 карикатури, ескизи, скици, портрети, композиции, и великолепните му хумористични разкази и фейлетони, издадени от него в пет сборника и преиздавани повече от 60 пъти, десетилетия наред са разсмивали и ободрявали цяла България, бидейки двете страни на удивително единен и цялостен художествен свят.

Чудомир е изключително сложен, многопланов и многопластов човек и творец. Той излъчва жизнелюбие, доброта, остроумие и ведрост, но и трезв реализъм, сетивност за измеренията на трагичното, скептицизъм.

Изхождайки от разбирането, че докато сатирата е скалпел, хуморът е мехлем за раните от човешки недъзи и обществени пороци, той има уникалната дарба да осмива без да унизява и да критикува, без да обижда.

Безкраен и неизтощим хуманизъм движи перото и четката му в търсенето на българското и общочовешкото. Неговите герои са земни, жизнени и мъдри като самата Природа. Затова са толкова популярни и обичани. Самият той казва за героите си „Живички са до един, само оная, клюкарката, е общо взета. Можеш  да и сложиш което и да е женско име.“

За целия си творчески път, именитият творец прави 4 самостоятелни изложби. Представителната експозиция „Нашенци” е пълна възстановка на последната му изложба, подредена от него самия като своеобразна творческа равносметка на живота му . Тя е гостувала с огромен успех в Будапеща, Братислава, Виена, Москва, Анкара и Скопие.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки