Доайенът на флотските фарове навърши 100 години


Доайенът на флотските фарове навърши 100 години
Снимки: ВМС
10 Март 2021, Сряда


Столетникът Иван Атанасов Хаджииванов повече от четири десетилетия достойно и с чест носи своята вахта

Автор: Десант

На 10 март своя вековен юбилей отпразнува Иван Атанасов Хаджииванов – фаропазачът, който повече от четири десетилетия достойно и с чест носи своята вахта, осигурявайки непрекъснатото действие на фара.

Роден и израснал в близо до този най-стар фар по българското черноморско крайбрежие, бай Иван като че ли е орисан никога през годините да не губи връзката си с морето и военните моряци.

Служил в състава на Беломорския ни флот през Втората световна война, той преживява едни от най-бурните и преломни години в историята на българските Военноморски сили. От бреговете на Бяло море, в края на 1944 година се озовава в Созопол, а после житейския му път го връща на север, към Варна и родното му място.

Така се стичат обстоятелствата, че от 1949 до 1992 година той работи като фаропазач и служи на фар Шабла. Когато започва работа там, синът му е на годинка, по-късно се ражда дъщеря му и най-близките му са винаги с него – те са последното семейство, което живее на фара, въпреки неудобствата и липсата на дори елементарни от днешна гледна точка улеснения.



Синът му, който, за съжаление, вече е покойник, наследява неговата професия и също работи на фара. Всъщност всеки семеен спомен или значима дата от фамилната история са неразривно свързани с морето и шабленския фар. Днес бай Иван се радва на двама внуци и един правнук, на които със сигурност е предал и частица от своята отдаденост на морето. 

Въпреки ограниченията, наложени от пандемията, командването на Военноморските сили и началникът на Хидрографската служба засвидетелстваха, макар и скромно, своята искрена моряшка благодарност към бай Иван за всички онези повече от четири десетилетия на тежка и отговорна, изпълнена с безброй несгоди и лишения, работа на най-източната географска точка на България.

От името на контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, на юбиляра  бяха  връчени  поздравителен адрес и почетна монета.  Капитан  І ранг Венцеслав Николов, заедно с офицери от формированието, му поднесоха своите приветствия и му подариха почетна юбилейна значка.

„За мен е безкрайно удоволствие, от името на командването на Военноморските сили и от свое име, най-сърдечно да Ви поздравя по случай Вашия вековен юбилеен рожден ден!“ се казва в поздравителния адрес от контраадмирал Михайлов.

„Несъмнено преживените от вас бурни и преломни времена на обществено-политически промени са белязали жизнения ви път, но по никакъв начин не са ви попречили скромно и без излишен драматизъм да достигнете до днешната заслужена позиция на доайен на „българските военноморски фараджии”.

„Желаем Ви добро здраве и дълголетие, благополучие и бодър дух! Попътен вятър и честит вековен юбилей!“

Признателността, уважението и поздравленията от военните моряци искрено развълнуваха столетника, който е съхранил своя силен дух и увереност. Не на шега той обеща при първа възможност да посети фара и да покаже на по-младите си колеги как се носи службата и да им предаде тайната на своето дълголетие.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки