Какво разкриват теренните проучвания на Калето при с. Широково


Какво разкриват теренните проучвания на Калето при с. Широково
Снимка: РИМ-Русе
10 Март 2021, Сряда


Това е един от едва трите засвидетелствани обекта в Русенското Поломие, преживели аваро-славянските нашествия от последната четвърт на VI в.

Автор: Десант

На 11 март от 18 ч. в русенския Исторически музей археологът Деян Драгоев ще разкаже за теренните проучвания на Калето при село Широково.

Обектът се намира при сливането на реките Баниски и Черни лом до село Широково върху естествено защитен скален нос. Известен е за науката благодарение на теренните обходи на Карел Шкорпил от началото на XX в.

През 2020 г. с финансова субсидия от Министерство на културата бяха проучени 110 кв. м от укрепената площ на крепостта. Разкрити са участък от крепостната стена и южната кула, изградени от добре обработени, големи по размер камъни. Върху част от блоковете има букви и монограми, оказващи местоположението на отделните камъни един спрямо друг, а може би - имената на каменоделците, които са ги произвели.

Южната кула е с полукръгла форма и диаметър от 11 м. Изнесена е пред фронта на отбраната на 5 м. Поразителна е дебелината на откритите стени – 3,50 м при кулата и 4 м на крепостната стена.

Разкритите части от крепостната стена и регистрираната на терена втора, допълнителна стена, представляват пример без аналог за фортификация в района на Русенското Поломие. Сходството в конструктивния облик на стените дава основание те да се разглеждат като реализация на единен, имперски по своя характер, строителен замисъл, осъществен през втората половина на V в.

В хода на археологическото проучване до външното лице на крепостната стена и кула са разкрити останки от помещение на сграда и ями, запълнени с остатъци от обработката на желязо.

Работилницата е функционирала в края на VI – началото на VII в. Регистрираният по археологически път живот в началото на VII в. превръща крепостта при с. Широково в един от едва трите засвидетелствани обекта в Русенското Поломие, преживели аваро-славянските нашествия от последната четвърт на VI в.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки