Бургас не забравя спасителите на българските евреи


Бургас  не  забравя  спасителите на  българските евреи
09 Март 2021, Вторник


Годишнината ще се отбележи с две събития

Автор: Десант

Всяка година на 10 март България отбелязва Деня на спасяването на българските евреи от Холокоста и почит пред паметта на невинно загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, депортирани и унищожени в нацистките лагери  на смъртта.

В Бургас Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и Бургаска писателска общност посвещават на паметната дата час по творчество с ученици от средните училища под мотото „Паметта като спасение”. В събитието, което ще се проведе на 10 март от 15 часа в Дома на писателя, ще се включат на живо и онлайн младежи от 8 елитни бургаски гимназии, както и ученици от 134 училище  „Димчо Дебелянов” от София.

Технологията на художествената словесност ще бъде представена на младите автори от писателите Милка Иванова, Елка Василева и поетът, публицист и издател Румен Леонидов. Участието в творческия час ще бъде ценна помощ за ученици, желаещи да участват в националния литературен конкурс на Център „Алеф” „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.

Паметната за българските евреи дата 10 март ще бъде отбелязана и с церемония за полагане на цветя пред паметника на благодарността към спасителите на бургаските евреи, изграден от Център „Алеф”. Събитието  ще се проведе от 16.30 часа на 10 март,  сряда,  в зона „Толерантност”, /градинката пред Община Бургас и хотел България/.

С участието си в церемонията потомците на спасените евреи ще заявят своята признателност към своите спасители, както и решимостта си масови унищожения и геноцид никога да не се повтарят.

Да изразят почитта си  са поканени представители на държавни и общински институции, общественици и граждани.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки