Учен от БАН: Ако ваксинационният план се изпълни, до края на годината ще сложим край на епидемията от коронавирус


Учен от БАН: Ако ваксинационният план се изпълни, до края на годината ще сложим край на епидемията от коронавирус
09 Март 2021, Вторник


Без ваксини тя ще се влачи до средата на 2022 г.

Автор: Десант

„Ако не слагаме ваксини и нещата се развиват така, както се развиваха досега в България, трябва някъде докъм средата на следващата година да имаме край на епидемията - значи, че около 70% от населението на България ще се е срещнало с коронавируса", това заяви пред БНР проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките.

„Общо ще има около 50 хиляди души, които ще са починали до средата на следващата година. От тези 50 хиляди трябва да извадите тези 10 500, които дотук са починали (според уточнени последни данни те са вече 10 764 - б.р.)", прогнозира той за варианта без масова имунизация.

„Ако ваксинационният план се изпълнява оптимално в заложените параметри и се ваксинират около 100 -120 хиляди души на месец, епидемията ще свърши до октомври - максимум до края на тази година. Не е до май, не е и до 2024 г.", подчерта проф. Кунчев.

По думите му регистрираните случаи на заразени не са реални, реалните и нерегистрирани са поне три-четири пъти повече. Той изтъкна, че това е феномен навсякъде, не само в България.

„Значи около 1 милион ги сложете, говорим грубо. На този 1 милион имаме 10 000 души починали. За да бъдат заразени останалите до 5 милиона, общият брой на починалите при такива безваксинни стратегии са около 50 000 души. Това е реалността, няма какво да си затваряме очите", категоричен бе професорът от БАН.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки