Община Созопол ще събори част от крепостната си стена. Спорът дали тя е бутафорна, или не продължава


Община Созопол ще събори част от крепостната си стена. Спорът дали тя е бутафорна, или не продължава
Снимка: google.com/maps
08 Март 2021, Понеделник


Според собственика на заведение Иван Манолов тя е построена незаконно

Автор: Десант

Община Созопол няма да обжалва решението на Бургаския районен съд и ще събори част от крепостната си стена, предаде бТВ.

С решението на съда общината трябва да събори 6,5 м от нея, тъй като тя влиза в частен имот на ресторантьор и „несъмнено се смущава пълноценното ползване на собствения му имот по предназначение – за сезонно заведение".

От седем години собственикът на заведение Иван Манолов води дела за това, че стената е построена незаконно, като затваря гледката към морето и това му пречи да развива бизнеса си.

Кметът на града Тихомир Янакиев коментира, че "щом съдът е казал, че стената е незаконна, то тя трябва да бъде съборена в тази част".

Общината трябва и да плати на ищеца 1558 лв. разноски по делото.

Стената в Созопол е част от Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула”. Тя е изградена поетапно, с пари от Европейския съюз. Преди 7 години обаче четири метра от зида или около 7 кв.м  навлизат в частния имот на Манолов.

По думите му на мястото на изградената крепостна стена е била родната му къща.

„Тук нямаше никаква стена, а къща- паметник на културата от  18-19 век ! Дядо ми е купи от една гръцка фамилия. Тази стена е бутафорна, супер бутафорна и фалшива, с камънаци, взето  от морето и пясък от дюните е правена. Тук имах едно заведение с масички на алеята, сега няма нищо, а тази стена ми скрива гледката към морето”, обяснява пред zonaburgas.bg собственикът на имота.

Историческият комплекс „Южно крепостна стена и кула ” е създаден  от  Фондация „Созопол”. Нейният председател  е Кирил Арнаутски . Според експертизата по делото  на мястото на стената не е установено да има следи от съществуващ старинен архитектурен паметник.

Арнаутски обаче твърди  пред репортера на zonaburgas.bg, че преди да се изпълни проектът, са направени археологически проучвания и от тях е видно, че има основи, има запазен стар зид.

Тезата, че въпросната крепостна стена е бутафорна, подкрепя и художникът и реставратор Владо Руменов. Във „Фейсбук" той коментира, че „същото се е случило и с така наречената „Балдуинова кула" във Велрико Търново. Там, където тя е днес, до тридесетте години на ХХ в. не е имало нищо и никаква кула не е имало".

По думите му, днешната „Балдуинова" кула е точно копие на кулата в крепостта Червен, което не пречи днес тя да се приема за забележителен оригинал.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки