Хипотеза: Одисей е плавал към Дунав покрай нашето Черноморие и вероятно е стъпил на варненския бряг


Хипотеза: Одисей е плавал към Дунав покрай нашето Черноморие и вероятно е стъпил на варненския бряг
Кратер от Британския музей с изображение на кораба на Одисей „Арго"
08 Март 2021, Понеделник


Дали приликата между името му и Одесос е само фонетична

Автор: кап. инж. Цветан Димитров

Къде е плавал Одисей в Черно море? На този въпрос потърсих отговор в Британската енциклопедия, където пише: ,,За експедицията на аргонавтите се споменава в ,,Одисеята“, книга 13 на Омир и  пътешествието на Одисей се основа частично на нея. Пиндар (V век пр.Хр.) бегло я споменава, докато Аполоний Родоски (III век пр.Хр.) дава пълно описание на експедицията в ,,Аргонавтика“. Латинският поет Валерий Флациус (I век сл.Хр.) също пише Аргонавтика. Всички антични автори възприемат
аргонавтиката като начало на гръцката колонизацията на Черноморското крайбрежие.“

Според Аполоний Родоски Язон, Херкулес и Орфей и цяла група авантюристи предприемат експедиция за златното руно. Аргонавтите навлизат в Черно море през Босфора. Одисей се ориентира по лоция (periploi), в която са указани характерните белези по брега и разстоянията (stadiasmoi) между тях.


Карта на света според Омир. Вижда се, че северният бряг на Черно море е непознат

Той е вързан за мачтата на кораба „Арго" (в превод - „Бързи“) с отворени очи и уши, докато екипажа е с запушени уши, за да не чуят сирените.



Тим Северин доказа, че  експедиция на Одисей не е мит, а легенда. Аргонавтите са плавали покрай южния черноморски бряг до Грузия (Колхида).

Босфорът е блокиран след кражбата на златно руно. Аргонавтите трябва да търсят спасение на север покрай западния черноморски бряг през река Дунав според ,,Аргонавтика“.

Те плават три дена и три нощи до устието на Дунав (Истрос) от Грузия (Колхида) покрай нос Синоп (Язон) в Черно море (Понт Ексинос). Най-вероятно през ноща аргонавтите не плават, а почиват на брега.



С ветрохода ,,Роял Хелена“ ние плавахме от Сочи до Варна също три дена, но накрая в безветрието пуснахме двигателя, понеже нямахме гребла.

Да пресечеш негостоприемното море, това крие много рискове.Черно море е почернило много моряшки души.

Преди делтата на Дунава аргонавтите ги очакват неприятелските галери, водени от брата на Медея.

Тя подмамва и изхвърля брат си зад борда в Черно море край устието на Дунав.



Одисей не фигурира в екипажния списък на Арго според Атанасий Родоски. Разликата между двете плавания е минимум поколение, т.е. минимум 30 години според античните стандарти на
живот.

Одисей е бил опитен възрастен мореплавател, когато е предприел легендарното си плаване според Омир. Дали Одисей е бил като млад в една лодка с Язон? За това няма научни доказателства. Но
двата маршрута частично съвпадат. Явно Одисей е ползвал същата лоция като Язон.

След блокадата на Босфора безспорният безопасен маршурт на ,,Арго“ е покрай запания черноморски бряг: Аполония, Месембрия, Одесос, Калатис, Истрос. Гръцките колонии са разположени на удобни места за почивка след еднодневен преход под гребла или платна.

Понеже античните кораби не са пригодни да плават в открито море, Одисей е плавал към Дунав покрай черноморския ни бряг.

Без да имаме артефакти, които да противоречат на нашата хипотезата, можем да направим обосновано предположение, че Одисей (Odyssey) е легендарен кръстник на Одесос (Odyssos).

Приликата в имената не е само фонетична. Вероятно легендарният Одисей е стъпил на варненския бряг и е принесъл жертва пред олтар на Аполон и този фортпост носи вече неговото име Одиссос или Одессос.

Лисабон (Олипсо) и Рим са основани съгласно гръцките легенди от Одисей. Варна  основана ли е от него?

Ако подхвърлим монетата на Одисей тя ще падне еза или тура, да или не? Вероятноста Варна да е основана от Одисей е колкото и на Лисабон и Рим.

Античните автори като Страбон, Псевдо Скимнис и Плиний Стари споменават, че Одесос е основан от гърци от Милет, когато Аристаг е бил цар на Медея или около 570 г. пр.Хр.

Византийският автор Стефан от VI век извежда името на Одесос от Одисей, без да цитира своите първоизточници.

Отдавна антична Варна не спори с Одеса от Украйна, Тексас или Онтарио.

Следите на Одисеевия Одесос остават скрити около храма на Аполон и те очакват своя Шлиман, който да потвърди тази хипотеза.


В категории: Добри Вести , Античност

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки