Пандемията от Ковид -19 е изострила неравенството между половете


Пандемията от Ковид -19 е изострила неравенството между половете
05 Март 2021, Петък


На първа линиа в борбата срещу коронавируса са предимно жени, но решенията, свързани с пандемията се взимат основно от мъже

Автор: Десант

В навечерието на Международния ден на жената Европейската комисия публикува доклада си за 2021 г. относно равенството между половете в ЕС, който показва отрицателното въздействие на пандемията от COVID-19 върху жените.

Пандемията изостри съществуващите неравенства между жените и мъжете в почти всички области на живота както в Европа, така и извън нея, заличавайки извоюваните с големи усилия постижения от последните години. В същото време равенството между половете никога не е било на толкова челно място в политическата програма на ЕС, като Комисията работи усилено за изпълнението на приетата преди година стратегия за равенство между половете.

В днешния доклад се посочва как пандемията от COVID-19 се е оказала сериозно предизвикателство за равенството между половете:

- Държавите членки отчетоха рязко увеличаване на домашното насилие: например броят на сигналите за домашно насилие във Франция нарасна с 32 % през първата седмица на ограничителните мерки, а в Литва — с 20 % през първите три седмици. В Ирландия се наблюдава петкратно увеличение на заповедите за забрана на домашното насилие, а испанските органи съобщават за увеличение с 18 % на обажданията през първите две седмици на мерките за изолация в домашни условия.

- Жените бяха на първа линия в борбата с пандемията: 76 % от работещите в сферата на здравеопазването и социалните грижи и 86 % от персонала, полагащ грижи за хора в сектора на здравните услуги, са жени. С настъпването на пандемията работното натоварване, рисковете за здравето и предизвикателствата за равновесието между професионалния и личния живот се увеличиха по безпрецедентен начин за жените в тези сектори.

- Жените на пазара на труда бяха тежко засегнати от пандемията: жените са свръхпредставени в секторите, които са най-силно засегнати от кризата (търговията на дребно, хотелиерството и ресторантьорството, полагането на грижи и домашен труд), защото в тях не може да се работи от разстояние. Освен това за жените беше по-трудно да навлязат отново на пазара на труда по време на частичното възстановяване през лятото на 2020 г., като между второто и третото тримесечие на 2020 г. равнището на заетост при мъжете се повиши с 1,4 %, но при жените то се повиши само с 0,8 %.

- Ограничителните мерки оказват значително въздействие върху неплатеното полагане на грижи и равновесието между професионалния и личния живот: жените прекарват средно 62 часа седмично в полагане на грижи за деца (в сравнение с 36 часа при мъжете) и 23 часа седмично в домакинска работа (15 часа при мъжете).

- Фрапантна липса на жени в органите за вземане на решения във връзка с COVID-19: проучване от 2020 г. установи, че мъжете са значително повече на брой от жените в органите, създадени за предприемането на ответни действия във връзка с пандемията. От 115-те национални специални работни групи във връзка с COVID-19 в 87 държави, включително 17 държави — членки на ЕС, 85,2 % са съставени предимно от мъже, 11,4 % — предимно от жени, а в едва 3,5 % жените и мъжете са представени по равно. На политическо равнище само 30 % от министрите на здравеопазването в ЕС са жени. Работната група на Комисията във връзка с кризата с COVID-19 се ръководи от председателя Фон дер Лайен и включва петима други еврокомисари, трима от които са жени.

За да наблюдава и следи по-добре напредъка във всяка от 27-те държави членки, Комисията открива днес портал за наблюдение на стратегията за равенство между половете.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки