Над 63 млн. евро одобрена инвестиция от ЕС за област Бургас


Над 63 млн. евро одобрена инвестиция от ЕС за област Бургас
05 Март 2021, Петък


Парите от Кохезионния фонд за осигуряване достъп до по-ефективна водоснабдителна и канализационна система за жителите на област Бургас в Източна България

Автор: Десант

Днес Европейската комисия одобри инвестиция в размер на повече от 63 милиона евро от Кохезионния фонд за осигуряване достъп до по-ефективна водоснабдителна и канализационна система за жителите на област Бургас в Източна България.

Този интегриран проект ще засили ефективността и устойчивостта на съществуващите съоръжения чрез намаляване на течовете и оперативните разходи, както и чрез подобряване на връзките. Проектът поставя важен акцент и върху опазването на защитените зони по Натура 2000 и природата в Бургаска област.

По този повод комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „Този проект ще допринесе за подобряване качеството на живот на близо 280 000 души благодарение на по-надеждното снабдяване с чиста вода, а други 53 000 души ще се радват на по-добри системи за пречистване на отпадъчните води.

Този голям проект също така е от особено значение за околната среда и уникалното биологично разнообразие, защото спомага за подобрената устойчивост на водните източници.“

Обновената инфраструктура включва прокарването на около 7 километра нов водопровод и повторно изграждане на други 158 километра, с което ще се подобри качеството на питейната вода и ще се увеличи ефективността на снабдителните мрежи, като се намалят загубите на вода, които понастоящем възлизат на около 15 %.

В допълнение ще бъдат положени 73 км канализационни тръби, а други 22 км ще бъдат повторно изградени, наред с основния ремонт на резервоарите под налягане и колекторите за дъждовни и отпадъчни води и изграждането на нови колектори за дъждовни води. Проектът има за цел да постигне съответствие със законодателството на ЕС и високи екологични стандарти. Не на последно място се очаква новото съоръжение за третиране на отпадъчни води да бъде въведено в експлоатация през март 2023 г.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки